Kümme asja, mida ei tohiks enne uinumist teha

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii mõnigi kord jääb loodetud uni tulemata.
Nii mõnigi kord jääb loodetud uni tulemata. Foto: SCANPIX

Hea uni on oluline, kuid paljud leiavad end õhtuti ikka voodis vähkremas ja tulutult und ootamas. Portaal body+soul koostas nimekirja asjadest, mis võivad ööune rikkuda.

  1. Väldi nohu- ja gripiravimeid, mis sisaldavad pseudoefedriini, kuna see võib ergutada.
  2. Ära luba lemmiklooma tuppa.  Enam kui pooled lemmiklooma omanikud  tunnistavad, et neljajalgne sõber häirib nende und. Olgu selleks siis tema kratsimine, norskamine või püüe voodisse magama ronida.
  3. Ära tarbi kofeiiniga jooke. Isegi kuus tundi pärast kofeiiniga joogi tarbimist võib uni olla rikutud. Seega tasub pärast lõunasööki loobuda kohvist, energia- ja koolajookidest.
  4. Unusta Facebook, sest tundidepikkune sotsiaalvõrgustikus olemine jätab vähem aega unele, pealegi võib nutiseadmetest kiirgav valgus unerežiimi segi lüüa.
  5. Loobu õhtusest napsust. Kuigi alkohol aitab uinuda, siis öö teise poole und see segab, kuid just see aeg on väljapuhkamise seisukohast oluline.
  6. Loobu soolasest toidust, nagu pitsa, soolapähklid, krõpsud. Sool ajab janutama ning liigne vedelikutarbimine vastu ööd sunnib WCsse minekuks üles tõusma.
  7. Ära tülitse enne magamaminemist oma elukaaslase või sõbraga, sest selle tulemusena rikud oma une. Asjad tunduvad hommikuti alati roosilisemad.
  8. Ära küta. Pigem maga lahtise aknaga või lülita magamistoas küte välja, sest uni on jahedas parem. Alati on võimalik panna voodisse lisatekk valmis, kui öösel peaks jahe hakkama.
  9. Ära vaata õudusfilmi või loe hirmutavaid raamatuid, sest need põhjustavad pigem hirmu- kui meeldivaid unenägusid.
  10.  Loobu suurest söömingust. Seedimine vajab palju energiat ja kui keha on sellega ametis, siis on ka ajul raske end välja lülitada. Söö kõige hiljem paar-kolm tundi enne uinumist.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles