Spetsialist: tahvelarvutiga mängimine arendab väikelast

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arendavad mängud
Arendavad mängud Foto: SCANPIX

Ehkki mitmed pediaatrid leiavad, et nutiseadmete kasutamist tuleks laste puhul senisest rangemalt piirata, leiab Soome lasteneuroloog, et tahvelarvutiga mängimine ei tee pisikestele sugugi paha, kui vanemad ekraaniaega piiravad.

Paljud perekonnad on investeerinud moodsatesse mobiilsetesse tahvelarvutitesse ja isegi kõigest üheaastastest pisipõnnidest on saanud nutikad tahvlite kasutajad, kirjutab Yle.

Lapsevanemad muretsevad, kuidas need ahvatlevad seadmed väikelastele mõjuvad. Lasteneuroloog Pia Haapala leiab, et vanemad muretsevad sageli ilmaasjata. Tema sõnul võib tahvelarvuti lapse arengus olulist rolli mängida.

«Kui laps mängib arendavat mängu ja see vastab tema vanusele, siis võib see olla kasulik. Mängud arendavad laste loogilist mõtlemist ja matemaatilisi oskusi,» toob ta näite.

Võrreldes televiisorit ja tahvelarvutit, soovitab Haapala enne tahvelarvutit. «Mängimine võimaldab lastel endil olla osavõtlikud. Televiisori vaatamisel on laps palju passiivsem, kuna informatsioon ekraanil ei muutu vastavalt lapse tegutsemisele,» selgitab Haapala.

Ta nendib, et kõige hullem stsenaarium võib olla see, et lapsel tekib sõltuvus. «Mängud on tõepoolest sõltuvusttekitavad. Neist saab koheselt meeldiva kogemuse ja seetõttu tekib tahtmine mängida üha uuesti ja uuesti. On oluline, et lapsevanemad piiraksid laste ekraaniaega,» toonitab Haapala.

Samas pole veel siiani ametlikke juhiseid, kui kaua võiksid väikelapsed päevas tahvelarvutiga tegeleda.

Vana reegli järgi on laste ekraaniaeg päevas kaks tundi. «Isiklikult arvan, et mida noorem laps, seda lühemat aega võiks ta ekraani juures veeta,» lausub Haapala. Ekraaniaeg on aeg, mis veedetakse televiisori, nutitelefoni või arvuti juures.

Haapala ütleb, et mida kauem laps segamatult nutiseadmes on, seda suurema tõenäosusega saab mõjutatud tema tähelepanuvõime. Võib ka juhtuda, et laps muutub pärast tahvelarvutiga mängimist närviliseks, mis on märk väsimusest.

Neuroloog pani lapsevanematele südamele, et lapse mänguaeg ei tohiks piirduda ainult tahvelarvutiga. «Mitmekesisus on oluline. Kui mänguaeg sisaldab endas vaid ekraani taga veedetud aega, võib see mõjutada ka näiteks laste võimet kasutada oma kujutlusvõimet,» hoiatab Haapala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles