Järjekordsel kiirtestimisel tuvastati 38 HIV-positiivset

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-testimistelk Tammsaare pargis.
HIV-testimistelk Tammsaare pargis. Foto: Terve Eesti SA

Möödunud nädalavahetusel, 5. ja 6. juunil käis viies Eesti suuremas linnas HIV-kiirtesti tegemas kokku 1683 inimest, kellest 38 osutus viiruse suhtes positiivseks.

Nõustamise käigus selgus, et 27 inimest olid oma staatusest juba teadlikud ning soovisid seda üle kontrollida. Esmapositiivseid tulemusi oli 11.

Testimistelgid olid Tervise Arengu Instituudi kampaania raames avatud Tallinnas, Narvas, Tartus, Pärnus ja Jõhvis, kolmes viimati nimetatud linnas sai kiirteste teha esmakordselt.

Tallinnas käis testimas 569 inimest, neist neli olid esmaspositiivsed. Jõhvis testiti 288 inimest, neist viis olid esmapositiivsed. Narvas testiti kahe päeva jooksul 342 inimest, kellest kahe test osutus positiivseks. Tartus tehti test 329 ja Pärnus 152 inimesele, HIV-positiivseid inimesi nendes linnades ei leitud.

Tallinnas ja Narvas oli kiirtesti võimalik teha ka 16. mail ning täpsustatud andmetel käis siis kahes linnas kokku testimas 649 inimest, nendest 27 test osutus positiivseks. Vähemalt neli neist olid varem oma HIV-nakkusest teadlikud ja tegid kordustesti.

Esmakordselt toimus samalaadne kiirtestimise üritus Eestis eelmise aasta 30. novembril ja 1. detsembril Tallinnas.

Testimisüritusi toetas Euroopa Sotsiaalfondi programm «Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2010-2011» ning läbi aitasid neid viia HIV-positiivsete võrgustik ja Eesti ettevõtete koalitsioon HIV/AIDS vastu. Testidega varustas AIDS Healthcare Foundation.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles