Rahvaarvu korrigeerimine vähendas drastiliselt arstide arvu

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstide arv uue ja vana tulemuse järgi.
Arstide arv uue ja vana tulemuse järgi. Foto: Tervise arengu instituut

Tervise Arengu instituut (TAI) arvutas ümber tervisestatistika kordajad vanuserühma, maakonna ja soo järgi ning uued tulemused näitavad muu hulgas, et arstide arv ei ole elanike hulgaga võrreldes üldse mitte kasvutrendis.

Statistikaamet korrigeeris tänavu jaanuaris 2011. aasta rahvaloenduse ja registrite andmetele tuginedes aastate 2000–2013 rahvaarvu, millega seoses on TAI arvutanud ümber tervisestatistika kordajad. Kui enne näitas statistika, et rahvaarvu vähenedes arstide hulk 100 000 elaniku kohta pigem kasvab, siis nüüd on kordaja stabiilne. Artiklile illustratiivse materjalina lisatud joonisel on näha, kuidas ümberarvutus arstide arvu mõjutab.

Uuendatud tabelid on alates tänasest tervisestatistika ja terviseuuringute andmebaasis üleval. Ühtlasi lõpetab TAI omapoolse rahvaarvu ümberarvutamise ja avaldamise ning kasutab edaspidi kordajate arvutamiseks statistikaameti avaldatud rahvaarvu.

Üldjuhul jäävad rahvaarvu korrigeerimisest tulenevad muutused kordajates paari protsendi piiridesse. Suuremaid muutusi võib esineda vanusrühmades, kus haigusjuhtude arv ning maakonna elanike arv on väikesed. Vähenenud on just nooremad vanuserühmad (15–34aastased), ennekõike rände tõttu. Muutused on suuremad 2000. aastale lähematel aastatel.

Surma põhjuste registri andmetes on ümber arvutatud suremuse vanuskordajad põhjuste lõikes. Standarditud suremuskordajad maakonna lõikes avaldatakse 3. novembril. Meditsiinilise sünniregistri ja raseduskatkestusandmekogu aegridasid korrigeeritakse koos uute andmete avaldamisega 10. juunil.

Statistikaamet ei ole arvutanud ümber Tartu linna elanike arvu ning selle tõttu puuduvad uued kordajad Tartu kohta. Need andmed loodetakse lisada andmebaasi suvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles