Nelja-aastane võiks juba trennis käia

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnedes lasteaedades korraldatakse lastele trenne lasteaiapäeva raames. Pildil jalgpalliklubi Santos jalgpallitreening Tartu Tähtvere lasteaias.
Mõnedes lasteaedades korraldatakse lastele trenne lasteaiapäeva raames. Pildil jalgpalliklubi Santos jalgpallitreening Tartu Tähtvere lasteaias. Foto: Margus Ansu

Väga mugav on laps lasteaiast koju jõudes anda televiisori või arvuti hoolde, hoopis tülikam on teda pärast pikka päeva veel kuhugi trenni vedada. Siiski tuleks hakata juba 4–5-aastaseid lapsi teadlikult suunama sporti tegema ning poleks sugugi paha mõni põnev trenn leida.

Tänapäeva lapsed liiguvad üldiselt vähem kui põlvkond vanemaid inimesi. Kui veel paarkümmend aastat tagasi olid hoovid täis mängivaid lapsi ning talviti kihasid kõik vähegi kelgutamiseks kõlbavad mäed kelgutajatest, siis praegu valitseb neis kohtades enamasti vaikus – lapsed on toas ja istuvad pigem teleri või arvuti ees. Vähene liikumine lapseeas aga võib olla hilisemas elus paljude tervisehädade põhjuseks, rääkimata sellest, et vaid toas istudes ei tekigi sportlikke eluviise. Kui neid pole loodud lapseeas, siis hiljem on ennast väga raske muuta.

Eduelamus on oluline

Audentese spordiklubi juhataja Peeter Tishler ütleb, et 4-aastaselt võiks laps hakata juba käima mõnes trennis. Loomulikult ei hakata siis kohe lapsest olümpiavõitjat kasvatama, vaid oluline on teha esmast tutvust spordiga ja erinevate aladega. Näiteks Audenteses saavad mudilased proovida paljusid spordialasid üldkehalise ettevalmistuse nimelises trennis. Treeningud toimuvad kaks korda nädalas suures kergejõustikuhallis ning proovitakse erinevate treenerite käe all mitmeid alasid, näiteks kergejõustikku, mänge, akrobaatikat jne.

«See on üldkehaline ettevalmistus, et laps saaks sinasõbraks spordiga ja harjuks koos trenni tegema,» ütleb Tishler. «Hästi oluline on luua rõõmutunne sporditegemisest ja see, et lapsed saaksid eduelamust.»

Tishler leiab, et laste trenni suunamine juba lasteaiaeas on olulisem kui veel põlvkond tagasi. «Ühiskond on muutunud, meil on kasutada teistsugused võimalused ja sellega võitlemine ei vii kuhugi, tuleb lihtsalt aktsepteerida,» ütleb ta. «Tõsi on aga see, et kui spordiga ei hakka väikesest peale tegelema, siis tõenäoliselt kujunebki vähesest liikumisest harjumus. Lapsed on vähem liikuvamad ja ülekaalulisust on rohkem. Selleks ongi vajalik sportida.»

Jalgpall – poiste lemmikala

Tallinnas on ligikaudu 40 000 koolilast, kellest pooled tegelevad erinevates klubides spordiga.

Tüüpilised poiste lemmikalad on juudo ja jalgpall, mõlemaga võib vabalt alustada juba 4-aastaselt. Neid trenne tehakse ka lasteaedades kohapeal lasteaiapäeva raames, mis on lapsevanemale eriti mugav variant – ära jääb pärast tööpäeva lapse trenni vedamine.

Tüdrukutele sobivad hästi ja meeldivad väga igasugused tantsualad ja võimlemine. Ka sportakrobaatika on mõnus ja lõbus alustamiseks.

On aga üks ala, millega tegelemine võiks Tishleri sõnul olla lausa kohustuslik ja see on ujumine. Tõsi, see ongi populaarne ning Tishler kiidab lapsevanemaid, kes hoolitsevad, et lapsed võimalikult vara saaksid kätte ujumisoskuse. Audenteses õpetatakse ujuma lapsi alates neljandast eluaastast ning 5–6-aastastel on üldjuhul see oskus juba omandatud. Üldse soovitab Tishler panustada nii väikeste sporditegijate puhul mitmekesisusele. Oluline on, et laps saab proovida erinevaid spordialasid, siis oskab ta valida selle, mis talle kõige enam meeldib.

Optimaalne trennide aeg oleks kaks korda nädalas, kuigi on lapsi, kes selles vanuses käivad juba mitmes trennis või ringis. «Lapsele võiks jääda aega ka niisama puhkuseks ja miks mitte ka multikate vaatamiseks,» ütleb Tishler. «Sellepärast ongi oluline jälgida, et last mitmete erinevate trennidega väga ära ei väsitataks. Siis võib olla efekt just soovitule vastupidine – ta ei taha enam midagi teha.»

Tasub teada

Mõned näited laste sportimisvõimalustest Tallinnas

• Iluvõimlemine

Võimlemisklubi Piruett – kuutasu 35–55 eurot sõltuvalt sellest, millises rühmas laps käib

• Iluuisutamine

Rocca al Mare uisukool – kaks treeningut nädalas, kuutasu 100 eurot

• Ratsutamine

Tondi Maneež – kaheksa treeningut kuus 100 eurot

• Jalgpall

JK Tallinna Kalev – kuumaks algab 29 eurost

• Ujumine

Kalevi ujumiskool – ühe treeningu hind 6.90 eurot, treeningud toimuvad kaks korda nädalas

• Juudo

Audentes – treeninguid nädalas kolm, kuutasu 54 eurot

• Akrobaatika

Audentes – kolm treeningut nädalas, kuutasu 54 eurot

• Ballett

E.T.A – olenevalt tundide arvust nädalas alates 20 eurost kuu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles