Karskusliit: lapsel on õigus olla alkoholi mõju eest kaitstud

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvistel meelelahutuslikel üritustel tarvitatakse väga sageli alkoholi liigselt.
Suvistel meelelahutuslikel üritustel tarvitatakse väga sageli alkoholi liigselt. Foto: Toomas Huik

Suve saabudes juhib Eesti Karskusliit eestlaste tähelepanu alkoholi tarvitamisega seotud riskidele ning kutsub üles vastutustundlikule käitumisele, mis arvestab alati ka laste ja noortega.


«Eriliselt tahame juhatada tähelepanu laste õigusele kasvada üles keskkonnas, mis oleks vaba alkoholi tarvitamisega seotud ohtudest ja kahjudest. Suur osa suvesündmustest on kogupereüritused ning paraku on need ka sellistena seotud alkoholi tarvitamisega,» selgitas karskusliidu juht Lauri Beekmann.

«Iga täisealine inimene peaks arvestama, et nii nagu temal on täiskasvanuna seaduslik õigus alkoholi tarbida, nii on igal lapsel õigus selle mõju eest olla kaitstud. Kustume üles korraldama lastega üritusi alkoholivabalt,» lisas ta.

Karskusliidu juhi sõnul näitab varasemate aastate kogemus, et suvistel vabaõhu- ja meelelahutuslikel üritustel tarvitatakse väga sageli alkoholi liigselt, millega kaasnevad korrarikkumised, sageneb joobes auto juhtimine ning isikuvastased kuriteod.

Karskusliidu hinnangul on enamiku selliste ürituste sponsoriteks alkoholitootjad, mis muudavad need üritused automaatselt ka alkoholi reklaamivateks.

Alaealisi mõjutab ka teiste inimeste joomine ning alkoholireklaami nägemine. Üritused, kus tarvitatakse rohkelt alkoholi, mõjutavad noorte arusaamist pidutsemisest ning vabaaja veetmisest. Teaduslikud uuringud kinnitavad üheselt, et alkoholi tarvitamise nägemine vanemate ja sõprade poolt suurendab oluliselt võimalust, et noor ka ise hakkab alkoholi tarvitama.

«Kutsume ürituste korraldajaid eriti hoolsalt kontrollima, et alaealised nende üritustel ei saaks osta ega tarbida alkoholi. Varasemad suved on korduvalt näidanud, et kontroll selles osas on nõrk ning jääb mulje, et majanduslik kasu on asetatud laste ja noorte turvalisusest ettepoole,» möönis Beekmann.

Ta viitas ka asjaolule, et joobeseisund on kõrvalekalle inimese normaalsest olekust, mille käigus saavad vigastada paljud organid, teiste seas aju ning maks. Alkoholi joomine purjujäämise eesmärgil on alati ohtlik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles