Tervislik toitumine aeglustab Alzheimeri kulgu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Varases või keskmises staadiumis Alzheimeri tõbe põdevate patsientide vaimsete võimete halvenemist saab tervisliku toitumise abil aeglustada või isegi tagasi pöörata.

Varasemas uurimuses näitasid USA Temple’i ülikooli meditsiinikooli teadlased eesotsas Domenico Praticoga, et metioniinirikas dieet võib suurendada Alzheimeri väljakujunemise tõenäosust, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Metioniin on aminohape, mida leidub punases lihas, kalas, ubades, munades, küüslaugus, läätsedes, sibulas, jogurtis ja seemnetes, kirjutas Physorg.

«Järgmiseks küsimuseks oli, kas hiljem on võimalik halva toitumise mõju tagasi pöörata või on siis juba liiga hilja,» ütles Pratico.

Nagu ka varasemas uurimuses, pakkusid teadlased ühele laborihiirte rühmale metioniinirikast toitu ja teistele tavalist tervislikku toitu. Kolme kuu pärast jagati metioniinirikast toitu saanud hiired omakorda kahte gruppi. Üks grupp sai edasi aminohapperikast toitu, teine grupp aga sai järgmised kaks kuud tervislikku metioniinivaest toitu.

«Uurimuse lõpus avastasime oma üllatuseks, et tervislikuma toidu peale ümberlülitumine pööras tagasi vaimsete võimete halvenemise, mida põhjustas kolme kuu pikkune metioniinirikas toidusedel,» ütles Pratico. «Paranemine tulenes väiksemast amüloidsete ladestuste arvust ajus.»

Pratico sõnul kadusid kaks kuud kestnud tervisliku toitumise järel kõik märgid vaimsete võimete vähenemisest, mis metioniinirikka toiduga kolme kuuga välja kujunenud olid. «Me usume, et meie avastus näitab, et Alzheimeri varases staadiumis aitab metioniini tarbimise piiramine parandada ajutööd,» ütles ta.

Pratico rõhutas, et tegemist pole kindlasti Alzheimeri asendusravi võttega, kuid samas võib loota, et elustiili muutmine aitab tagasi pöörata ajus juba toimunud kahjulikke muutusi. Lisaks menüü hoolikale jälgimisele on kasu ka füüsilisest ja vaimsest treeningust.

«See kombinatsioon ei ravi inimest küll terveks, kuid, nagu me näitasime, võib see aeglustada või isegi tagasi pöörata vaimsete võimete halvenemist,» ütles Pratico.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles