Eestimaalaste kulutused ravimitele suurenesid

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: Toomas Huik / Postimees

Eesti elanik kulutas 2013. aastal ravimitele ühes kuus keskmiselt 6,6 eurot, aastas 79 eurot.

Võrreldes 2012. aastaga suurenesid mullu kulutused nii käsimüügiravimitele (9%) kui ka retseptiravimitele (4%), selgub ravimiameti aastaülevaatest.

Helesinine - kulutused käsimüügiravimitele. Tumesinine - kulutused retseptiravimitele.

Soodustusega retseptiravimite maksumusest tasus patsient 2013. aastal 32% ja haigekassa 68%. See suhe on püsinud viimastel aastatel stabiilsena.

Soodusretsepti keskmist maksumust mõjutab nii väljastatud soodusravimite kogus, hind kui ka konkreetse soodusravimi valik, st kas kasutatakse sama toimeainega kallimaid või odavamaid ravimpreparaate.

2013. aastal oli soodusretsepti keskmine maksumus 20 eurot, mis on võrreldes eelneva aastaga jäänud samale tasemele.

2013. aastal käideldi üldapteekides üle 9,1 miljoni retsepti. Kõige enam väljastati üldapteekidest ravimeid soodustusega retseptide alusel (85,6%).

Soodustuseta retsepte oli veidi üle 1,2 miljonit (13,7%), EL retsepte käideldi veidi üle kahe tuhande (0,02%) ja ekstemporaalseid retsepte ligikaudu viiskümmend tuhat (0,54%).

Veterinaarseks otstarbeks väljastati ravimeid veidi enam kui neljateistkümne tuhande (0,16%) retsepti alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles