Ka üks laokile jäänud tablett võib ohustada lapse elu

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud laste elu ohustavad õnnetused on põhjustatud kukkumistest või laokile jäänud ravimitest.
Paljud laste elu ohustavad õnnetused on põhjustatud kukkumistest või laokile jäänud ravimitest. Foto: SCANPIX

Arstide hinnangul ei tohiks paljusid lastega juhtuvaid ja tõsiste tagajärgedega õnnetusi üldse ette tulla, sest need on vanemate poolt ennetatavad.

Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliiniku erakorralises vastuvõtus valvearstina töötava Marje Kleemanni sõnul pöördutakse nende poole kõige sagedamini kukkumiste tõttu, vahendas meditsiiniuudiste portaal Mu.ee.

Imikute puhul on tavalisim mähkimislaualt või voodist kukkumine. 1-3-aastastel lastel sagenevad kukkumised trepist, suurematega juhtub õnnetusi liumägedel ja redelitel.

«Neid õnnetusi ei tohiks üldse juhtuda, sest neid saab ju ära hoida,» ütles arst.

Kleemann lisas, et sageli ei taju vanemad ohtu ja seetõttu peaks näiteks perearst võtma oma südameasjaks neile lapse eale omaste riskide selgitamise.

Samuti tuleks kasuks kodu­visiidi ajal vanematele meelde tuletada, kuidas mööblit seada, et see oleks lapsele ohutu.

Teine suur rühm õnnetusi on mürgistused, mille puhul on suurimas ohus kuni kolmeaastased lapsed. Sageli on mürgistuse põhjuseks ravimid, mõnikord kodukemikaalid ning vahel harva ka taimed. 

Kõige ohtlikumad on väikelastele südame-veresoonkon­na­haiguste ning kesknärvisüsteemi ravimid, mille puhul võib elu võib võtta ka üks tablett.

Kliinikumi lasteintensiivravi osakonna arst Lea Maipuu arvates võiksid perearstid ka nendele faktidele tähelepanu juhtida. Näiteks kangeid närvi- ja südameravimeid välja kirjutades tuleks patsienti hoiatada, et üks selline tablett võib tema lapse või lapselapse elule ohtlik olla, mistõttu tuleb ravimeid luku taga hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles