Veerand Eesti apteekidest tegutsevad Tallinnas

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteek
Apteek Foto: Dmitri Kotjuh

Lõviosa Eesti apteekidest tegutsevad  linnades, kusjuures iga neljas Eesti apteek on Tallinnas.

Eestis on praegu 478 üldapteeki, millest enam kui veerand asuvad Tallinnas, teatab ravimiamet. Lõviosa (73%) üldapteekidest asuvad linnades. Keskmiselt oli 2013. aasta esimese jaanuari seisuga Eestis üks ravimite jaemüügikoht 2779 inimese kohta. Enamikus maakondades jääb see number Eesti keskmisele alla. Seevastu Narvas, Tallinnas, ja Harjumaal on ühe apteegi kohta ligikaudu 3000 elanikku või enam.

Üldapteekide käive koosneb kahe kolmandiku ulatuses ravimite (käsimüügi-, retsepti-, veterinaarravimite) ja veerandi ulatuses muude kaupade käibest. 2013. aastal oli üldapteekide kogukäive 280 miljonit eurot, mis on tõusnud võrreldes varasema aastaga 7,4 protsenti. Üldapteekide aasta keskmine kogukäive oli 0,44 miljonit eurot. Kui vaadata üldapteekide käivet eraldi suuremate linnade ja maakondade lõikes, on näha, et aasta keskmine käive on tugevasti mõjutatud Tallinna ja Tartu apteekide käibest.

Viimase kümne aastaga on üldapteekide kogukäive kasvanud ligi kaks korda, olles 2013. aastal 280 miljonit eurot. Kõige enam väljastatakse üldapteekidest ravimeid soodustusega retseptide alusel, mille käive 2013. aastal oli 156,4 miljonit eurot, moodustades retseptiravimite käibest 93 protsenti. Soodustuseta retseptiravimite käive on aastate lõikes püsinud samal tasemel. Käsimüügiravimite käive on pärast 2010. aasta väikest langust hakanud uuesti kasvama, olles 2013. aastal 42,7 miljonit eurot. Apteegikaupade käive on kümne aastaga märkimisväärselt tõusnud.

Haiglaapteekide arv on viimaste aastate jooksul vähem muutunud, 2013. aastal suleti üks haiglaapteegi haruapteek. Selle aasta alguseks oli haiglaapteeke 23, lisaks 1 haruapteek. Haiglaapteekidest seitse asusid Tallinnas ja kolm Harjumaal. Ülejäänud maakondades ning suurematest linnadest Tartus ja Narvas oli üks haiglaapteek. Vaid Valgamaal ja Võrumaal ei ole ühtegi haiglaapteeki.

Alates 2003. aastast on veterinaarapteekide arv pidevalt vähenenud. 2014. aasta alguse seisuga tegutses Eestis 4 veterinaarapteeki: Tallinnas, Tartus, Põlvamaal ja Saaremaal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles