Kas mikrolaineahi hävitab vitamiinid?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikrolaineahi.
Mikrolaineahi. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Igaüks teab, et vitamiinid on väga olulised. Samas liigub nende kohta ka mitmeid valearvamusi. Saksa väljaanne Bild otsustas kummutada mõned valearusaamad.

1. Mikrolaineahi hävitab vitamiinid.

Vale. Mõned vitamiinid säilivad mikrolaineahjus isegi paremini kui keetmisel või küpsetamisel. Mikrolaineahjus ei kuumutata köögivilju nii kaua ja seetõttu säilivad seal paremini muidu kuumuse käes kergesti lagunevad vitamiinid nagu C ja B1. Oluline on köögivilju tehes kasutada võimalikult vähe vett ning sellest köögiviljapuljongist saab hiljem teha kastmeid.

2. Keetmine hävitab vitamiinid

Vale. Näiteks paprika on sama tervislik nii keedetult kui ka toorelt. Toores paprikas on palju C-vitamiini. Keedetud või grillitud viljas aga rohkem A-vitamiini, mille omastamine paraneb pärast kuumutamist. Tõsi küll, seda tehes hävineb C-vitamiin.

3. Vitamiinid hävivad külmutamisel

Vale. Üldiselt külmutatakse saak kohe pärast valmimist ja seetõttu on seal sama palju vitamiine kui värskes köögiviljas. Värskes köögiviljas olevate vitamiinide hulk aga väheneb transpordi ja laos seismise ajal.

4. Köögiviljakonservid ei sisalda midagi väärtuslikku

Vale. Enamik köögivilju blanšeeritakse ja konserveeritakse vee ning soolaga õhukindlalt. Nii on need valguse ja hapniku eest kaitstud, säilitades palju vitamiine. Konserveeritud tomatid on värsketest isegi paremad, sest neist saab inimene paremini kätte lükopeeni, mis kaitseb vähi eest.

5. Kooritud kartulid on tervislikumad

Vale. Kooritud kartul kaotab sõltuvalt valmistamisviisist 20 kuni 80 protsenti oma toiteainetest, sh C-vitamiini ja B1-vitamiini. Seetõttu tasuks kartulid alati enne keeta ja alles seejärel koorida.

6. Keedumuna sisaldab vitamiine

Vale. Kuumus hävitab temperatuuritundlikke vitamiine näiteks B1 ja foolhapet. Hea uudis on, et valk, kaltsium ja raud jäävad alles. Kõige parem on muna keeta lühikest aega või pošeerida.

7. Külmpressitud oliiviõli on alati parim valik

Vale. Rafineeritud õli kuumutatakse tootmises ja seetõttu on seal olnud väärtuslikud ained hävinud. Rafineeritud õli sobib praadimiseks, kuna praadimisel vitamiinid hävivad, siis külmpressitud õli selleks ei ole mõtet kasutada.

8. Kooritud õunad on sama head kui koorimata õunad

Vale. Ligi 70 protsenti vitamiinidest on kas õunakoores või otse selle all. Sama reegel kehtib ka redise, porgandi ja kurgi kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles