Viis põhjust, miks muna süüa

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muna on tervisele hea.
Muna on tervisele hea. Foto: Arno Saar / SL Õhtuleht

Väljaanne Huffington Post tugines viimase aja uuringutele ning tõi välja viis põhjust, miks tuleks igapäevaselt muna süüa.

Hea lootele

Rasedatele naistele on munad vägagi soovitatavad, sest need sisaldavad koliini ehk B4-vitamiini, mis mõjutab aju arengut. Samuti on erinevatest uuringutest selgunud, et koliini sisaldavate toitude tarbimine aitab lastel vähendada vaimsete väärarengute, Downi sündroomi ja dementsuse tekke riski.

Hoiab ära söömishood

Kui süüa hommikul kõrge proteiinisisaldusega hommikusööki, jäävad suure tõenäosusega ära hilisemad söömishood. Munades sisalduv kõrgekvaliteediline proteiin tekitab täiskõhutunde, mis võib kesta terve päeva. Seega, kui üritad kaalu langetada, võiksid kaaluda hommikuti munade söömist.

Arendab reflekse

Munades leiduv türosiin, aminohape, aitab kaasa reageerimiskiiruse parandamisele. Teadlaste sõnul tuleb see kasuks näiteks liikluses, kus võib kiire otsustamine saada määravakas.

Vähendab vähiriski

Munades sisalduvad antioksüdandid aitavad vähendada nii vähi kui südamehaiguste tekke riski. Ehkki munade keetmine ja küpsetamine vähendab neis sisalduvate antioksüdantide kogust koguni poole võrra, jääb neid järele ikka sama palju kui õuntes.

Alandavad vererõhku

Munas leiduv proteiin võib alandada vererõhku sama tõhusalt kui ACE (angiotensiini konverteeriv ensüüm) inhibiitor, mida kasutatakse hüpertoonia raviks. Vererõhu alandamine vähendab omakorda südamehaiguste esinemise tõenäosust.

Arvamusi, mitu muna päevas süüa võiks, on seinast seina. Portaal toitumine.ee purustab müüdi, et munad sisaldavad palju kolesterooli ja sellepärast tuleks neist loobuda. Munarebu sisaldab küll palju kolesterooli, kuid vere kolesteroolitaset tõstab pigem suur küllastunud rasvhapete sisaldus toidus. Muna sisaldab rikkalikult vitamiine, munavalk on väga kõrge toiteväärtusega. Terve inimene võib riskivabalt süüa 3–4 muna nädalas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles