Ettepanek: naiste sõeluuringud võiks siduda tervisekindlustusega

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid räägivad kui ühest suust, et naised ei hooli oma tervisest, käies liiga vähe tasuta sõeluuringutel.
Arstid räägivad kui ühest suust, et naised ei hooli oma tervisest, käies liiga vähe tasuta sõeluuringutel. Foto: Marina Pushkar / Postimees / Scanpix

Kaheksandat korda toimunud konverentsil «Naised ja vähk» räägiti sellest, et tõhus sõeluuringuprogramm langetaks vähihaigestumust ja -suremust, kuid oleks vajalik tõsta elanikkonna teadlikkust.

Tartu Ülikooli kliinikumi ühendlabori geneetikakeskuse juhataja prof Katrin Õunap käis välja idee, kas ei võiks sõeluuringu tegemise siduda tervisekindlustusega, kirjutab terviseportaal Med24. «Näiteks osades riikides peab sõeluuringule minema, muidu tervisekindlustus katkeb,» selgitas ta.

Siiski leiti, et tegu oleks väga radikaalse ettepanekuga. «Kaalutud on ettepanekuid, et sõeluuringute  programmi väliste testide eest ei maksta, kuid ka sellest on loobutud, kui liialt radikaalsest lähenemisest,» selgitas Piret Veerus. Professor Helle Karro Kliinikumi naistekliinikust tõi välja, et positiivne on siiski inimeste uuringutele minemine, vastasel juhul ei läheks patsiendid oportunistlikult ega ka sõeluuringule.

Perearst Eret Jaanson lisas perearstide vaatenurga ning meenutas, et varasemalt on nimistu patsientide hõlmatus sõeluuringuga olnud üks indikaator ning moodustanud osa perearstide kvaliteeditasust. «Hoolimata arstide ja õdede teavitusest ning meeldetuletustest jäi vastutus siiski inimesele endale. Pidime tegema ettepaneku see indikaator kvaliteedisüsteemist välja võtta, sest arst ei saa patsiendi tegude eest vastutada. Tuletame sõeluuringul osalemise vajadust patsientidele siiski kogu aeg meelde,» rääkis Jaanson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles