Doktoritöö: suitsiidide arv Eesti eakate seas kõrgem kui Lõuna-Euroopas

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemad inimesed teevad sagedamini enesetapu kui nooremad inimesed.
Vanemad inimesed teevad sagedamini enesetapu kui nooremad inimesed. Foto: SCANPIX

Täna, 16. aprillil kell 12 oma doktoritööd kaitsev TLÜ Sotsiaaltöö Instituudi doktorant Jing Wu uuris suitsiidide põhjuseid ja hulka Euroopa vanemaealiste hulgas.

Uuring jagas 22 Euroopa riiki seitsmeks grupiks: Balti, Slaavi, Kesk-Ida, Kontinentaalseks, Põhja, Lõuna ja saare maakondlikeks gruppideks.

Tulemused näitasid, et aastatel 2008-2010 esines vanemate, üle 65-aastaste inimeste hulgas suitsiide 100 000 inimese kohta Balti riikides, Slaavi ja Kesk-Ida grupis keskmiselt 25 korral, sealhulgas Balti riikides keskmiselt 29,1 ja Eestis 23,4 korral.

Kõrgeim oli suitsiidide hulk Ungaris (41,2 korral 100 000 elaniku kohta) ja kõige madalam Kreekas (4,2). «Need järeldused kinnitavad veelkord ka varasemaid tulemusi, mille kohaselt erineb suitsiidide hulk vanemate inimeste hulgas suuresti geograafiliselt – kõige rohkem on suitsiide Ida-Euroopas ja kõige vähem Lõuna-Euroopas,» märkis Jing Wu.

Doktoritöö «Euroopa vanemaealiste heaolu ja suitsiidi fenomen ühiskonna ja perekonna kontekstis» näitas, et suitsiidide arv vanemate inimeste seas ja teiste vanusegruppide vahel (0-64) varieerub nende gruppide vahel 1,2-st kuni 2,5-ni korrani (nt Balti grupis oli vastav arv 1,4 ja Eestis 1,5).

«Need tulemused tõestavad, et enamikes maailma riikides teevad vanemad inimesed sagedamini enesetapu kui nooremad inimesed,» nentis Jing Wu.

Samuti näitasid doktoritöö tulemused, et kõigis uuritud 22 riigis oli tugev seos suitsiidide arvu hulga vahel vanemate inimeste hulgas ja nende heaolu indikaatorite vahel, näiteks füüsiline vorm, vaimne tervis, rahulolu eluga, õnnelikkus jne.

«Ühiskond peab aru saama, et vananemine on protsess, kus on oluline roll sõpradel, töökaaslastel, naabritel ja pereliikmetel,» lisas Wu.

Hinnanguliselt on aastal 2060 65-aastaste ja vanemate inimeste osakaal Euroopa Liidus kasvanud 74,4% korda ning üle 80-aastaste osakaal 163.4% korda.

«Suitsiidi ennetustööd ei tohi riiklikul ega perekondlikul tasandil alahinnata. Minu uurimistöö tulemused annavad loodetavasti seaduseloojatele ja sotsiaaltööajatele Euroopa vanemaealiste olukorrast ja vajadusest korraliku ülevaate,» lausus ta.

TLÜ doktorant Jing Wu alustas tegelemist mentaalse tervise ja suitsiidide ennetusega kümne aasta eest Hiinas. Magistrikraadi omandamise järel Hong Kongis tuli ta Eestisse, et «ellu viia oma akadeemiline unistus».

«Jätkan teaduslikku tööd alal, mis on seotud heaolu, mentaalse tervise arendamise ja suitsiidi ennetamisega ka tulevikus, ja seda eriti vanemate inimeste hulgas – nad on väga oluline vanusegrupp,» lisas Jing Wu.

Doktoritöö on kättesaadav TLÜ Akadeemilise Raamatukogu repositooriumis E-Ait.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles