Esimene patsient sai Eestis tehissüdame

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Eesti Regionaalhaigla ülemarsti Sergei Nazarenko sõnul võttis tehissüdame paigaldamise ettevalmistus aega üle aasta.
Põhja-Eesti Regionaalhaigla ülemarsti Sergei Nazarenko sõnul võttis tehissüdame paigaldamise ettevalmistus aega üle aasta. Foto: Mihkel Maripuu

Põhja-Eesti Regionaalhaiglas paigaldati esimest korda Eestis patsiendile südant toetav seade, mis on tuntud ka tehissüdame nimetuse all. Haigla hinnangul on see Eesti meditsiini jaoks suur samm edasi.

Regionaalhaigla ja Helsingi Ülikooli haigla südamekirurgidest koosnev meeskond paigaldas tehissüdame ühele noorele töövõimelises eas patsiendile, kelle süda pärast tõsist südamelihase infarkti enam ei taastunud.

«Tehissüda on põhimõtteliselt südame vasakut vatsakest asendav seade, mis paigaldati haigele, kelle süda ei taastunud 1,5 kuud tagasi põetud suurest infarktist,» selgitas kirurgide meeskonna üks juhte doktor Günter Taal.

Arst lisas, et seadme paigaldamisest möödunud kümne päeva jooksul on patsient jõudsalt paranenud ning tehissüdame omaks võtnud.

Regionaalhaigla ülemarsti Sergei Nazarenko sõnul võttis operatsiooni ettevalmistus aega poolteist aastat ja protsessi olid lisaks südamekirurgidele kaasatud ka intensiivraviarstid, anestesioloogid, kardioloogid ja paljud teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles