Seitse ilutoodet, mida rasedad ei tohiks kasutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur hulk kosmeetikavahendites kasutatavatest kemikaalidest on ohtlikud nii rasedale kui tulevasele lapsele
Suur hulk kosmeetikavahendites kasutatavatest kemikaalidest on ohtlikud nii rasedale kui tulevasele lapsele Foto: SCANPIX

Et raseduse ajal tuleb alkoholitarvitamisest loobuda ja suitsetamine maha jätta, teab iga naine. Samas ohustavad ka paljudes kosmeetikavahendites kasutatavad kemikaalid raseda tervist. Meditsiiniuudiste portaal WebMD reastas seitse rasedale kõige ohtlikumat ilutoodet.

1. Hambavalgendusgeel

Kõik hammaste valgendamiseks kasutatavad preparaadid sisaldavad suuremal või vähemal määral peroksiide. Uurimuste kohaselt on 10–16-protsendiline karbamiid- või vesinikperoksiidi lahus hammastele ja igemetele ohutu, kui hambaid valgendatakse hambaarsti juures.

Rasedatele pole hammaste valgendamine siiski soovitatav, kuna peroksiidi ja selle mõju ei raseda organismile ega lootele pole veel piisavalt uuritud. Rase, kes soovib oma hammaste tooni heledamaks muuta, peaks kasutama peroksiidivaba valgendavat hambapastat.

 2. Juukse- ja küünelakid

Väga paljud juukse- ja küünelakid sisaldavad ftalaate - dibutüül- (DBP), dietüülheksüül- või butüülbensüülftalaati. Ftalaadid võivad kahjustada hormonaalset süsteemi ja põhjustada sünnidefekte ning tekitada allergilisi haigusi.

DBP võib põhjustada vähki ja sugurakkude paljunemishäireid. USA Rochesteri ülikooli teadlased leidsid seose ftalaatide kasutuse ja poisslaste genitaalide arenguhälvete vahel. New Yorgi meditsiiniülikooli professor Judith Hellman ütles, et ftalaatide põhjustatud terviseriskid sõltuvad siiski ftalaate sisaldavate kosmeetikavahendite ja kodukeemia igapäevaselt kasutatavast kogusest.

Väike kogus juukselakki, kui seda sisse ei hingata, pole tema sõnul lootele kahjulik. Targem on tema sõnul siiski vahetada juukselakk soenguvahu või -geeli vastu. Küünelakki tuleks kasutada hästi ventileeritavas ruumis, et risk lakiaure sise hingata oleks minimaalne.

3. Päikesekaitse- ja isepruunistavad kreemid

Sisaldavad oksobensopüraani. Muidugi peavad rasedad end päikesekiirguse eest eriti hoolikalt kaitsma, sest hormonaalsete muutuste tõttu on nende nahk päikesekiirgusele eriti vastuvõtlik. Peaasjalikult võiks end kaitsta sobivate kergete rõivastega. Ka päikesekaitsekreeme tuleb kasutada, kuid senini on selgusetu, kui suures koguses võivad rasedad neid tarvitada.  

Ühes hiljuti läbiviidud uuringus leiti seos oksobensopüraane sisaldavate toodete kasutamise ja tüdrukute väiksema sünnikaalu vahel. Kas selle põhjuseks oli pelgalt päikesekaitsekreemide kasutamine, uuringust ei selgunud.

Siiski on raseda jaoks turvalisem kasutada päikesekaitsevahendeid, mille toimeaineteks oleksid oksobensopüraani asemel niisama tõhusalt UV-kiirguse eest kaitsevad tsink- või titaaniumoksiidid. 

Isepruunistavate toodete mõju raseda organismile on väga vähe uuritud, asjatundjate hinnangul on need väikeses koguses ja harva kasutatuna rasedale ohutud.

4. Aknekreemid

Üldiselt mõjub rasedus aknele halvasti, hormonaalse tasakaalu häirumise tõttu suureneb rasueritus veelgi. Siiski tuleks raseduse ajal aknelise naha hoolduseks mõeldud tooteid valida väga hoolikalt. Salitsüülhapet, bensoüülperoksiidi või retinooli sisaldavaid kreeme ei tohi raseduse ajal tarvitada.

Ka retseptiravimitest, mis sisaldavad retinooli, tuleb raseduse ajal loobuda. Salitsüülhapet seostatakse raseduse katkemise riski suurenemisega raseduse esimesel kolmandikul. Kõige turvalisem aknelise naha hooldusmeetod raseduse ajal on glükoolkoorimine.  

5. Juuksevärvid

Juuksevärvid sisaldavad ammoniaaki ja peroksiidi. Suur osa naistearstidest soovitab sellise koostisega juuksevärve raseduse ajal mitte kasutada. Kes aga kindlasti juuste värvitooni erksamaks muuta soovib, võiks proovida juuste triibutamist.

Rasedale on see ohutum, sest juuksevärv peanahale ei satu. Mõned uurijad soovitavad aga mitte muretseda - värvi kogus on niivõrd väike, et organismi ei tohiks seda sattudagi. Igal juhul tasuks juukseid mitte värvida raseduse esimesel trimestril, mil loode on väliskeskkonna mõjude suhtes kõige tundlikum.

6. Dekoratiivkosmeetika

Paljud naised jätkavad ka raseduse ajal puudri, huulepulga ja teiste kosmeetikavahendite ohtrat kasutamist terve pika päeva jooksul.  Kahjuks sisaldavad paljud dekoratiivkosmeetikavahendid seatina, lõhnaaineid ja muid rasedasele potentsiaalselt ohtlikke lisaaineid.

Asjatundjad soovitavad rasedatel oma lemmiktoodete koostis hoolikalt läbi lugeda, eelistada ökotooteid ja kasutada neid võimalikult mõõdukas koguses.

2007. aastal tehtud uuringust  «Turvaline kosmeetika» selgus, et tervenisti 61 protsenti huulepulkadest sisaldas seatina, millega püüti parandada värvi püsivust. Seda ei peeta küll kuigi kõrgeks allergiariskiks, sest huulevärvi satub organismi imeväikeses koguses. Siiski võiksid rasedad igapäevaseks kasutamiseks eelistada tinavaba huulepulka.

 7. Kortsudevastased kreemid

30ndatesse eluaastatesse jõudnud sünnitajaile võib kortsudevastase kreemi kasutamine olla igapäevaseks rutiiniks. Siiski peaksid rasedad enne kortsudevastase kreemi näole kandmist hoolikalt tutvuma selle koostisega. Paljud kreemid sisaldavad retinooli.

Kuna suukaudsed retinoidid võivad põhjustada loote väärarenguid, soovitatakse ka retinooli sisaldavaid kreeme raseduse ajal vältida. Kes soovib ka raseduse ajal jätkata kortsudevastaste kreemide kasutamist, peaks kindlasti konsulteerima oma arstiga, et koos välja valida ohutu toode.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles