Soome väikelaste vanemad joovad rohkem alkoholi kui venelased

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlased kruiisilaeval.
Soomlased kruiisilaeval. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Üle lahe tehtud uuring näitas, et eelkooliealiste laste vanemad Soomes tarbivad rohkem alkoholi kui 150 km kaugusel elavate vene laste emad ja isad.

Nn «Elukestva heaolu» projekti raames võrreldi mudilaste tegevusi Soome linnas Kajaanis ning Karjalas asuvas Kostomukšas, vaadeldi nende toitumist ja treeningkoormust, vahendab Yle.

Lastevanematele tehti aga eraldi uuring, kus uuriti mitmeid faktoreid nende heaolu kohta, sh füüsilist aktiivsust, toitumist ja üldist tervislikku seisukorda. Küsiti ka tervisele ohtlike tegurite kohta nagu suitsetamine, alkoholitarbimine ja ebatervislikud söömisharjumused.

Kajaani linna hariduselu edendaja Ville Manninen oli üllatunud, kui suuri erinevusi näitas uuring alkoholitarbimise osas. «Suur osa vene rahvusest vastajatest ütles, et ei joo üldse alkoholi. Teisel pool piiri Soomes ütlesid sama ainult neli inimest 60st,» tõdes ta.

Uuringus leiti, et põhjanaabrite lapsed ei saa päevas soovitatud kahetunnist treeningkoormust. «Neil ei ole piisavalt füüsilist tegevust,» kinnitas Manninen. Samas näitasid tulemused, et vanemate puhul oli olukord teisiti – nemad liikusid rohkem kui Venemaal elavate samaealiste laste emad ja isad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles