Õhtused süsivesikud ei tee tingimata paksuks

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Süsivesikud on keha jaoks parimaks energiaallikaks, kuid kas süsivesikute tarbimine hilja õhtul teeb tingimata paksuks ka siis, kui sellega ei ületata päevast soovitatavat süsivesikute kogust? 

Muscle & Fitness annab sellele küsimusele vastuse. 

Kust tuleb uskumus, et õhtul ei tohiks süsivesikuid tarbida? Ikka teadmisest, süsivesikud, mida energiaks ära ei kulutata, muudetakse kehas rasvaks. Tegelikult ei käi see protsess aga sugugi mitte nii lihtsalt. Uuringud on näidanud, et toidust saadud süsivesikute rasvaks muundumine toimub alles siis, kui su keha glükogeenivarud on täidetud ning lisaks sellele tarbid sa mitmel järjestikusel päeval igapäevaselt 700-900 grammi süsivesikuid. 

Ühe uuringu raames tarbis üks grupp inimesi suurema osa oma päevasest süsivesikute kogusest õhtusel ajal, samas kui teine grupp tegi seda päeva jooksul. Mõlema grupi katsealused olid seejuures madala kalorsusega dieedil. Uuringu tulemusena selgus, et õhtuti süsivesikuid tarbinud inimesed kaotasid rohkem keharasva kui teine grupp.

Teadlased seletavad tulemust sellega, et õhtusel grupil säilis kõrgem leptiinide tase. Leptiin on hormoon, mida sünteesitakse süsivesikutest ning mis annab ajule märku keha energiatasemest, avaldades seeläbi mõju teistele antud kontekstis olulistele hormoonidele: kilpnäärmehormoonile, mis vastutab ainevahetuse eest, ning meessuguhormoonile testosteroonile, mis hoolitseb lihaskasvu eest.

Lõppude lõpuks loeb makrotoitainete tarbimise aeg hoopis vähem kui üldine tarbitud kalorite kogus, kui juttu on rasvapõletusest. Kuid paljudel inimestel on kujunenud väärarusaam, justkui õhtuste süsivesikute koguse vähendamine aitaks kaalust alla võtta. Tegelikult on aga nii, et kui see juhtub, on põhjuseks pigem tarbitavate kalorite vähendamine tervikuna, mitte süsivesikute vältimine konkreetsel ajal. Teisisõnu, nii kaua, kuni su päevane süsivesikutekogus ei ületa normi - arvesta umbes 4 grammiga kilogrammi kehakaalu kohta - pole muretsemiseks põhjust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles