Vähihaiged tarbivad nende tervisele ülimalt ohtlikku noni-mahla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähihaigele on ohtlikud isegi kõige tavalisemad vitamiinid, hoiatab TÜ Kliinikumi onkoloog Jana Jaal.
Vähihaigele on ohtlikud isegi kõige tavalisemad vitamiinid, hoiatab TÜ Kliinikumi onkoloog Jana Jaal. Foto: Sille Annuk

Populaarseim alternatiivmeditsiini valdkonda kuuluv toidulisand on tänapäeval noni mahl, mis aitab organismil toota lämmastikoksiidi. Võrktuturundajad reklaamivad seda kui imerohtu, mis lisaks sellele, et tervendab ja tugevdab organismi, ravivat ka kõiki haigusi, vähi erinevad vormid kaasa arvatud. Tegelikult on noni mahl aga vähihaigele otseselt vastunäidustatud.

Noni kui ravimtaime peamiseks toime aluseks arvatakse olevat organismis lämmastikmonoksiidi ehk NO tootmise stimuleerimine.

NO vahendab närviimpulsside ülekannet paljudes protsessides. Samuti on lämmastikmonoksiidil oluline osa vererõhu ja kudede ainevahetuse regulatsioonis. Veresooni vooderdava endoteeli ainevahetusel on NO-l eriti oluline roll.

«Teadusajakirjas Nature avaldati juba 2006. aastal eelkliiniliste uuringute tulemused, mis üheselt kinnitasid, et lämmastikoksiid soodustab metastaseerumist ehk kasvajarakkude levikut organismis. Seetõttu on paljud ravimitootjad asunud välja töötama vähiravimit, mis lämmastikoksiidi ja selle tootmise vähihaige organismis täielikult blokeeriks,» ütles Tartu Ülikooli Kliinikumi hematoloogia- ja onkoloogiakliiniku onkoloog Jana Jaal.

«Arstina ei tohi ma mitte kuidagi määrata noni taime preparaate diagnoositud haiguste raviks. Puuduvad põhjalikud uuringud, võrdlusandmed tuntud ravimitega, efektiivsuse uuringud, topelt-pimeuuringud,» nentis Tõstamaa tervisekeskuse perearst Madis Veskimägi.

«Lugedes noni taime kohta materjale, tundub kõik olema liiga ilus. Räägitakse mitte mõjust raku, vaid molekuli tasandil, mis olla hoopis tõhusam. Ohtlik on ka patsiendi sinisilmne usk, kes noni-preparaate tarvitades peab «päris» ravimeid arstide väljakirjutatud keemiaks. Kui juhtub tekkima mõni ohtlik haigusseisund või tüsistus, ollakse pettunud, saades teada, et need oleksid olnud lihtsalt ärahoitavad traditsiooniliste ravimitega,» nentis Veskimägi.

Noni  turundus on tema sõnul üles seatud püramiidvõrgustikuna, kus käib üks lõputu vahendamine. «Umbes nii, nagu Herbalife ja Tupperware. Teenib püramiidi tipus olev seltskond, ülejäänud aga siblivad ja maksavad raha vahendajatele.»

«Julgeksin noni mahla ekstrakti soovitada täiendava vahendina mõnede kergemate südame-veresoonkonna vaevuste ravis, kui põhiravimite toime on saavutatud. Senine arvamus on aga väga kahtlev, sest puuduvad korralikud teaduslikud uurimused toime tõhususest,» lisas Veskimägi.

Vähihaigele on isegi vitamiinid ohtlikud

Vähkkasvaja diagnoos on patsiendile ja tema perele suureks koormaks. Vaatamata sellele, et tänapäeval ravitakse enam kui 50 protsenti patsientidest terveks, arvab enamik, et ainult tavapäraste ravimeetodite kasutamisega ei ole seda võimalik saavutada.

Seetõttu on väga palju neid, kes otsivad ja loodavad abi saada alternatiivmeditsiinist. Samas, patsiendid ei informeeri oma raviarsti sellest, kui nad kasutavad lisaks ka alternatiivmeditsiini. «Need on asjad, millest haiged oma arstile tihti ei räägi,» nentis Jaal.

Ravi ajal kasutatavad alternatiivmeditsiini meetodid võivad aga oluliselt vähendada kasvajavastase onkospetsiifilise ravi efektiivsust. 

«Minu jaoks on kõik alternatiivse vähiravi meetodid küsimärgiga, sest see on teaduslikult täiesti läbi uurimata valdkond. Enamik alternatiivmeditsiinis kasutatavaid preparaate on ju toidulisandid ning nende tõhususe uurimiseks ja müümiseks ei pea eelnevalt läbi viima kliinilisi uuringuid, nagu seda nõutakse ravimite puhul,» ütles Jaal.

Kahetsusväärselt võivad kasvajavastase ravi tõhusust pärssida isegi sellised igapäevaselt kasutatavad ühendid nagu antioksüdantsed vitamiinid. Siia kuuluvad väga populaarsed A- ja E- vitamiinid. Samuti C-vitamiin.

«Neid ei tohiks mingil juhul suurtes annustes kasutada kiiritus- ja keemiaravi ajal, kuna need vähendavad ravi efektiivsust ning seeläbi haigete elulemust,» hoiatas Jaal. Antioksüdantsete vitamiinide negatiivset toimet ravitulemustele on kinnitatud mitmetes kliinilistes uuringutes.

Elulemus on aeg, mille raske haige - näiteks vähihaige, HI-viirusega patsient - endale kas täiendravi või ravimite abil juurde võidab. 

Tervislikus toidus sisalduvad antioksüdantsed vitamiinid on aga väga head profülaktikaks - oma tervise hoidmiseks, tugevdamiseks ning vähi ennetamiseks. «Kuid vähki haigestunud inimest need enam ei aita,» ütles Jaal.

Vähiravi alternatiivmeetodid kaardistatakse

Kust üldse jõuab teave kõikvõimalikest imelistest vähiravi alternatiivmeetoditest haigeteni? Millal ja millega nad end ise üldse ravivad? Milliseid teid pidi jõuavad Eestisse kõikvõimalikud «imerohud» Venemaalt? Näiteks Venemaalt toodud preparaat, mille pakendil kirjas vaid «Immunomodulaator». Millest see immunomodulaator aga koosneb, ei tea ei patsient ega tema raviarstki.

Alternatiivravi meetodite uurimiseks on Tartu Ülikooli Kliinikumis lähiajal plaanis alustada uurimustööga «Alternatiivravi Eesti vähihaigete seas».

«Ka arstid tahavad erinevate alternatiivravi meetodite kohta rohkem infot. Esiteks tahame uurida, mida üldse kasutatakse.Teiseks tahame teada, kas naiste ja meeste vahel on mingeid erinevusi. Kolmandaks uurime, kuivõrd erinevad alternatiivravi meetodid tallinlaste ja tartlaste vahel ning kust saadakse alternatiivravide kohta teavet. Pärast informatsiooni kogumist saame tulemusi analüüsida ning leida viise, et oma patsiente rohkem teavitada,» rääkis Jaal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles