Soolatüügaste eemaldaja petab ostjate lootusi

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Terviseamet teatab, et meditsiiniseadme «Wortie» eestikeelne tooteinfo on tarbijaid eksitav - see sobib üksnes soolatüügaste eemaldamiseks, ehkki kasutusjuhend lubab hädalise vabastada ka konnasilmadest.

Tegemist on «Wortie» nimelise meditsiiniseadmega, mis mõeldud soolatüügaste ja tüügaste eemaldamiseks (ingl k wart & verruca).

Eestikeelne meditsiiniseadme kasutusjuhend lubab aga inimese vabastada ka konnasilmadest. Konnasilmad ingl keeles on kas corn või ladinapäraselt clavus. Terviseameti kinnitusel on tegemist põhimõttelise veaga, kuna meditsiiniseadme kasutusala on muudetud. Lisaks on tegemist tarbija eksitamisega, kuna infolehes väidetakse, et «Soolatüükad ja konnasilmad on inimese papilloomiviiruse poolt põhjustatud...».

Tegelikult tekivad konnasilmad tavaliselt kingade hõõrumisest tingitud jala naha sarvkihi mõhnataoline paksendi tõttu ning viirusega ei ole siin mingit seost.

Kuna toote pakendil ja eestikeelses kasutusjuhendis on toodud eksitav info, siis toote kasutamisel võib ameti hinnangul konnasilmade puhul soovitud efekt jääda saavutamata või lõppeda halvimal juhul nahakahjustusega.

Ameti teatel on meditsiiniseadme levitaja lubanud kahetsusväärse eksimuse kõrvaldada.

Toote maaletooja Sirowa Tallinn AS ootab täpsemaid selgutusi terviseametilt ja tootjalt. Sirowa ravimiosakonna juhataja Anne Enslingu sõnul informeeris neid terviseamet täna hommikul telefoni teel, et Wortie-nimelise toote tekstis võib olla tõlkest tulenev eksitav sõnastus.

«See toode on mõeldud tüügaste eemaldamiseks külmutusmeetodil. Kuna konnasilmad loetakse ka nahapaksenditeks ja Wortie näol on tegemist meditsiiniseadmega, mille puhul nahk ei puutu otseselt kokku söövitava ega külmutava ainega, siis ei saa see olla kasutajale kahjulik,» kinnitas ta.

«Kui on selgunud, et tegemist on eksitusega, siis teeme muudatused esimesel võimalusel koostöös terviseametiga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles