Vähiravifondilt «Kingitud elu» sai esimesena abi munasarjavähki põdev naine

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hille Tänavsuu Vähiravifondi «Kingitud elu» pressikonverents (paremal Toivo Tänavsuu).
Hille Tänavsuu Vähiravifondi «Kingitud elu» pressikonverents (paremal Toivo Tänavsuu). Foto: Heiki Rebane / BNS

Eelmise nädala lõpus andis Hille Tänavsuu Vähiravifond «Kingitud Elu» nõukogu välja esimese toetuse summas 4600 eurot.

Fondist saab esimesena toetust 63-aastane naine, kes vajab munasarja pahaloomulise kasvajaga võitlemisel ravimit Avastin (Bevacizumab). Vaatamata onkoloogide pingutustele ei kuulu see siiani haigekassa soodusravimite nimekirja.

«Rõõm, et fond on nüüdseks käivitunud niiöelda täistsüklis. Lisaks annetuste kogumisele anname toetusi ka välja. Patsiendid on meid üles leidnud ning fond on neile tõesti vajalik,» ütles fondi nõukogu esimees Toivo Tänavsuu.

Avastini näol on tegemist ravimiga, mille lisamist haigekassa soodusravimite nimekirja taotlesid juba 2013. aasta alguses Eesti Onkoloogide Selts ja Eesti Onkoteraapia Ühing.

Praegu see sinna aga veel ei kuulu, mistõttu tuleb vähihaigel endal leida ravimi ostmiseks tuhandeid eurosid. Üks Avastini ravikuur maksab kuni 1800 eurot ning patsiendil võib vaja minna üle 20 kuuri.

Avastini kasutatakse mitmete vähipaikmete ravis, näiteks käärsoole-, pärasoole-, kopsu- või rinnavähi ravimiseks. Seda antakse tavaliselt ühe osana vähiravimite kombinatsioonist.

«Ühelt poolt mõistan, et riiklik tervishoiuteenuste süsteem vajab uute ravimite rahastamise üle otsustamiseks aega ja pikaaegseid uuringuid. Samas on aga kõnealune ravim laialdaselt kasutusele võetud paljudes riikides üle maailma, miks mitte siis Eestis?» ei mõista anonüümsust palunud patsient. «Müügiluba on sellele ravimile seejuures Eestis juba antud.»

Patsiendi sõnul on vähiravimite hinnad uskumatult kallid ning tavainimesele käib nende ostmine selgelt üle jõu. «Minu suureks kergenduseks asus vähiravifond «Kingitud Elu» ravi rahastamise taotlusi vastu võtma peaaegu samal ajal minu järjekordsete ravikuuride algusperioodiga ning fondi nõukogu langetas taotluse osas positiivse otsuse,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles