Uus lähenemine treeningus: tee nii palju kordusi kui sa ise suudad

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tuntud personaaltreener, fitness- ja toitumisekspert Jay Cardiello, kes nõustab nii ideaalset keha tagaajavaid kuulsusi kui ka tõsise rasvumisega kimpus inimesi, selgitab ajakirjas Shape, miks on treenides oluline lähtuda korduste arvust, mida konkreetne inimene teatud aja jooksul teha suudab.

Cardiello märgib, et lähtuda treeningul mingist kindlast korduste arvust, mis on sõltumata inimesest üks ja sama, ei ole päris õige. Esiteks ei pane see tingimata maksimaalselt pingutama, teiseks võib teatud korduste arvu tagaajamine põhjustada harjutuste sooritamist vale tehnikaga, ja kolmandaks ei pruugi igaüks soovitud korduste arvu sooritada, mis tekitab negatiivseid emotsioone ega mõju järgmiste treeningute suhtes kuigi innustavalt.

Cardiello on näinud oma treenitavate peal olulisi positiivseid muutusi just sellest ajast, kui ta hakkas kindla korduste arvu asemel määrama hoopis kindlat ajavahemikku, mille jooksul tema klient pidi sooritama nii palju kordusi kui ta suutis. Seejuures ei tohi loomulikult tehnika kannatada.

Siin on kolm tähtsamat punkti, miks kindla aja raames maksimaalse arvu korduste sooritamine on kasulik.

1. See töötab mis tahes treenituse astme puhul

Aeg, mis kulub eri inimestel 12 kätekõverduse sooritamiseks, võib väga palju erineda. Võtame sellise näite. Üks naine võib teha 10 sekundi jooksul teatud arvu kätekõverdusi, samas kui teisel võtab sama suure arvu kätekõverduste tegemine kuni 30 sekundit enam. See on suur erinevus ajas.

Kuid võtame sama harjutuse ja palume mõlemal naisel teha nii palju kordusi kui võimalik (õige tehnikaga!) 30 või 40 sekundi jooksul. Esimene teeb rohkem, pannes lihased intensiivsemalt tööle ja esitades endale oma treenituse tasemel väljakutse. Teine naine, kuigi ta teeb seda aeglasemas tempos, hoiab oma keha samuti pinges, pannes lihased oma võimete ja treenituse astme kohta sama intensiivselt tööle.

2. See paneb rõhu õigele asendile ja tehnikale

On oluline, et sinu keha harjuks õige asendi ja tehnikaga iga harjutuse puhul. Kui keskendutakse kindlale korduste arvule, kannatab sageli tehnika.

3. See süstib treenijasse usku ja hoiab teda motiveerituna

Kui sul on eesmärk teha näiteks 12 kordust ja sa jõuad teha vaid ühe korduse võrra vähem, võib juba see sinu tujule kehvasti mõjuda. Kuid kui eesmärgiks on teha 30 sekundi jooksul nii palju kordusi kui sa ise jaksad (korralikult teha), hakkad sa võistlema iseendaga ja üllatuma oma tulemuste üle. Wow, ma tegin 25 kordust! Ma saan sellega hakkama!. See väike positiivsuse süst aitab kindlasti olla oma treeningutes järjepidev. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles