Mõne tunniga sattus pesuvahendi mürgituse tõttu haiglasse mitu last

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pesugeelikapslid näevad laste jaoks ahvatlevad välja.
Pesugeelikapslid näevad laste jaoks ahvatlevad välja. Foto: Marko Saarm / Sakala

Vähem kui ööpäeva jooksul toodi Tallinna lastehaiglasse kaks väikelast, kes olid söönud pesugeelikapsleid.

«Pühapäeval tuli üks 3,5-aastane poiss ja esmaspäeval võtsin ise haiglasse  ühe aasta ja seitsme kuu vanuse tüdruku,» rääkis Tallinna lastehaigla arst Helke Nurm. Kuna pesugeelikapsel sisaldab kuni 40 protsendi ulatuses erinevaid alkohole, siis võib see põhjustada teadvusehäireid, veresuhkru langust. Lapsed on unised, kahvatud, neil on paha olla, nad oksendavad.

«Väike kleenuke tüdruk, kellel tekkis teadvusehäire 1,5 tundi hiljem, oli kodus oksendanud ja oksendas korduvalt ka lastehaigla valvetoas, vajus magama,» kirjeldas arst väikse patsiendi seisukorda. Kui pesugeelikapslit hammustada, siis see peaks vastiku maitsega olema, aga lapse ema sõnul olevat tüdruk padjakese tühjaks imenud. Paar aastat vanemal poisil olid mürgistusnähud kergemad, kuid ka tema jäeti haiglaravile. Mõlemad lapsed pandi tilguti alla.

Dr Nurme sõnul on tema praktikas olnud ka juhuseid, kus pesugeelikapsli mürgitusega kaasnevad hingamishäired ja köha. «Nendel lastel oli ülemiste hingamisteede infektsioon ees,» selgitas arst. Mullu pöördus lastehaiglasse sellise mürgistusega 15 last, kellest 10 jäeti vähemalt üheks päevaks haiglasse. «Mõni oli ka kauem kui üks päev,» lisas arst.

Arsti sõnul näevad pesugeelikapslid värvilised ja armsad välja ja seetõttu ta ei imesta, et lapsed neid suhu panevad. Küll aga ei saa ta aru, miks sellised asjad on laste käeulatuses, kuigi nende ohtlikkusest on nii palju räägitud. «Ma ise käisin sügisel «Ringvaates» rääkimas, ma ei tea, kuhu me peaksime sellest veel kirjutama, et neid asju enam ei juhtuks,» arutles arst. Ühe ravimimürgistusega väikse patsiendi ema ütles, et «tehke midagi, võtke see talt ära». «Aga see ei ole alati võimalik, sest mis on sees, see on sees,» tõdes arst.

Kui aga mõni pere avastab taas kurvastusega, et laps on kapsli suhu pannud, siis kuni kolmeaastase lapse puhul soovitab dr Nurm kindlasti tulla arsti jutule. «Kõiki me muidugi haiglasse ei võta, sest mõnikord on seda kemikaali riietel ja põrandal rohkem, kui suhu sattus,» rääkis arst. Suuremate laste puhul tasuks enne arsti juurde tulekut last kodus jälgida.

Lastearsti sõnum vanematele ja vanavanematele:
• Lihtsam on ennetada ehk mürgistust ära hoida! Ära jäta niigi värvilisi ja pilkupüüdvas karbis pesugeelikapsleid lapsele nähtavasse kohta, näiteks pesumasina kõrvale.
Sama kehtib ka kemikaalipudelite kohta, mille sildid väliselt ei erine eriti limonaadipudeli omadest.
• Kui laps on pesugeelikapslitega mänginud, neid suhu pannud või sisu alla neelanud, siis kuni kolmeaastased lapsed võiks lastearst siiski üle vaadata, vanemaid lapsi võib kodus jälgida, kuid see sõltub allaneelatud kogusest. Kui laps oksendab või muutub loiuks - vajab ta kindlasti jälgimist haiglas.

• Kui laps on kemikaali või mõne ravimi juba alla neelanud, siis saab tegeleda ainult tagajärgedega! Toimunut «kustutada» ei saa. Enamik aineid, mis on lapse organismi sattunud, hakkavad seal juba toimima ja meedikud saavad vaid tagajärgi kontrollida või leevendada. Lihtsam on ennetada!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles