WHO: alkohol tapab rohkem kui aids, tuberkuloos ja vägivald

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WHO: alkohol tapab rohkem kui aids, tuberkuloos ja vägivald
WHO: alkohol tapab rohkem kui aids, tuberkuloos ja vägivald Foto: SCANPIX

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) teatas eile, et 2012. aastal tappis alkohol kogu maailmas 3,3 miljonit inimest.

See on suurem arv kui aidsi, tuberkuloosi ja vägivalla tõttu elu kaotanute arv kokku, edastab AFP.

WHO andmetel iga 20. surm oli tingitud alkoholist.

«Seega suri iga kümne sekundi tagant inimene alkoholisurma,» sõnas WHO vaimse tervise ja sõltuvushaiguste allüksuse esindaja Shektar Saxena.

Alkoholisurmade osakaal kõikidest surmadest oli 5,9 protsenti.

Võrdluseks: 2012. aastal oli HI-viiruse ja aidsi surmade osakaal 2,8 protsenti, tuberkuloosi 1,7 protsenti ja vägivalla 0,9 protsenti.

Enamik alkoholist tingitud surmasid leidsid aset alkoholiga kaasnenud südamehaiguste ja diabeedi tagajärjel. Teine suurem alkoholist tingitud surmapõhjus olid liiklusõnnetused.

WHO andmetel on alkoholitabijate seas 16 protsenti liigtarbijaid.

WHO hoiatas, et riikides, kus ajalooliselt on seni vähe alkoholi joodud nagu Indias ja Hiinas, on koos elatustaseme tõusuga hakatud samuti rohkem alkoholi tarbima.

Kõige enam on alkohoolikuid Ida-Euroopas ja Venemaal. 2010. aastal tarbisid vene mehed keskmiselt 32 liitrit puhast alkoholi aastas.

Samas aga pool maailma täiskasvanud elanikkonnast ei ole kunagi alkoholi joonud. Seda just islamiriikides, kus religioon keelab alkoholi joomise.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles