Advokaat: võtke aega ja tehke apteekidele korralik seadus

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väiksed maa-apteegid võitlevad ellujäämise nimel.
Väiksed maa-apteegid võitlevad ellujäämise nimel. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Väikeapteekide huve kaitsnud vandeadvokaat Nõmperi sõnul ei aita praegu riigikogus menetluses olev eelnõu kuidagi kaitsta maa-apteekide püsimist. Võimalusi selleks on, kuid need vajavad lisaaega.

Nõmperi sõnul juhtis riigikohus ise juhtis tähelepanu vajadusele luua maa-apteekidele toetusfond, kuhu teeksid sissemakseid linnaapteegid, kirjutab Meditsiiniuudised.

«Minister Ligi pakkus välja üleriigilise apteegi tegevusloa sideteenuste turult tuntud universaalteenuse eeskujul. Julgen omalt poolt lisada kõrvaltingimusega apteegi tegevusloa – apteegi tegevusluba suure nõudlusega piirkonnas väljastatakse ainult koos kõrvalkohustusega avada samaaegselt ka apteek madala nõudlusega piirkonnas. Kõik need alternatiivid on jäänud eelnõu menetlemisest täielikult kõrvale. Ja mitte selle pärast, et tegemist oleks kõlbmatute ettepanekutega, vaid seetõttu, et kuus kuud on lihtsalt liiga lühike aeg uue regulatsiooni väljatöötamiseks,» kirjutas ta.

Selleks, et aru saada, kas apteekide asutamisele ajutiste piirangute kehtestamine on põhiseaduspärane või mitte, tuleks Nõmperi arust vaadata seda, millistel põhjustel lükkas riigikohus oma otsuse jõustumise kuus kuud edasi.
Kui otsuse edasilükkamist põhjustanud asjaolud on tänaseks päevaks kõrvaldatud, siis ei peaks ajutist regulatsiooni kehtestama. Ja vastupidi – kui need põhjused on vaatamata kuue kuu möödumisele endistviisi olemas, siis on mitte ainult võimalik, vaid ka lausa vajalik ajutine regulatsioon kehtestada.

Riigikohus selgitas, et asutamispiirangute kehtetuks tunnistamisel ilma muid meetmeid kehtestamata on tõenäoline maa-apteekide sulgemise hoogustumine, mistõttu asutamispiirangute päevapealt kehtetuks tunnistamine halvendab apteegiteenuse kättesaadavust.

«Küsigem nüüd, kas eelnõus väljapakutud muud meetmed on üldse teoreetiliselt võimelised maa-apteekide toimetulekut parandama. Eelnõus väljapakutud meetmeteks on apteekri nimetamine tervishoiutöötajaks, apteekri lähtetoetus ja apteegibussi sisseseadmine. Palun selgitage mulle, kuidas uksel sildi vahetamine, uutele tulijatele toetuse maksmine ja täiendava konkurendi tulek ravimilavka näol parandab olemasolevate maa-apteekide olukorda!» kirjuta Nõmper. Tema hinnangul ei ole need asutamispiirangute asendusmeetmed, vaid asendustegevus lahenduse otsimisele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles