Rasedus pärast 35. eluaastat ei pruugi olla ohtlik

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värskete andmete põhjal kasvab Ameerikas jätkuvalt nende naiste arv, kes saavad lapsi pärast 35. eluaastat, kuid arstide sõnul ei pruugi sellega kaasneda sugugi nii palju riske, nagu arvatakse.

Lisaks on viimase nelja aastakümne jooksul tõusnud ka esmasünnitajate keskmine vanus ning alates 2000. aastast on 46 osariigis ja DC’s tõusnud üle 35-aastaste esmasünnitajate arv, kirjutab Time.

Dr. Rebecca Starck Clevelandi kliinikust märkis, et ehkki selline statistika teeb murelikuks, võib tegelikult mõne terve 40-aastase naise rasedusega kaasneda vähem riske kui terve 28-aastase rasedusega, eriti kui ta oma keha raseduse jaoks tervisliku toitumise ja treeninguga korralikult ette valmistab.

Värskete andmete põhjal on vanemas eas esmasünnitajad reeglina ka kõrgema haridusega ning teenivad suurema tõenäosusega rohkem raha kui nooremad naised. Ent üldiselt kaasneb üle 35-aastaselt sünnitamisega siiski rohkem riske ja komplikatsioone. Näiteks tõuseb pärast 40. eluaastat märgatavalt geneetiliste häiretega lapse saamise risk, mis ei tähenda, et enamikul juhtudel ei võiks sündida täiesti terve laps. Lihtsalt risk ise suureneb koos vanusega.

Risk suureneb vanusega seetõttu, et naised sünnivad siia ilma piiratud koguse munarakkudega. Ning koos keha vananemisega vananevad ka munarakud. Kuid Starck kinnitas siiski, et enamik vanemas eas sünnitajatest saab ilusti hakkama. «Kuigi me jälgime neid tähelepanelikumalt, ei tahaks me, et inimesed kardaksid rasestumist pärast 35. eluaastat. See ei ole absoluutne risk, see on suhteline risk,» selgitas ta.

Samas on Starcki sõnul oluline neist asjadest varakult rääkida, et naised saaksid vajadusel ette planeerida. Talle ei meeldi näha oma patsiente muretsemas selle pärast, et ehk on laste saamiseks juba liiga hilja.

«Iga naine peab tegema oma otsused, kuid nende naiste jaoks, kes tahavad täiesti kindlalt hilisemas eas lapsi saada ning tunnevad võimalike riskide pärast muret, on munarakkude külmutamine hea mõte,» ütleb Starck.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles