Uuring: kreeka pähkel teeb halva kolesterooli kahjutuks

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kreeka pähklid pakuvad kaitset südamehaiguste vastu ja värske uuring näitas, et selle taga on nende võime takistada halva ehk LDL-kolesterooli oksüdeerumist, vähendades seeläbi tõenäosust, et ta kahjustab veresooni.

Inimesed, kes söövad palju pähkleid, elavad teistest kauem – peamiselt tänu sellele, et pähklid vähendavad ohtlike südame-veresoonkonna haiguste riski, kirjutab ergo-log.com.

Toitumisteadlased teavad seda, kuid kuidas täpselt pähklid seda teevad, on siiamaani olnud saladuseks.

USAs asuva Loma Linda ülikooli teadlased proovisid teada saada, kuidas kreeka pähklid töötavad, ning korraldasid eksperimendi 16 täiskasvanuga. Osale katsealustest anti hommikul 90 grammi kreeka pähkleid, kontrollgrupile aga saiast, õlist ja munavalgust koosnev hommikusöök.

Kontrollgrupis tõusis pärast hommikusööki oksüdeerunud LDL-kolesterooli tase veres. LDL on justkui molekulaarne õlitanker, mis transpordib kolesterooli läbi veresoonte. Oksüdeerunud LDL on nagu lekkiv õlitanker. Juba väike õlileke tähendab aga seda, et veresoonte seinad peavad imama suure hulga kolesterooli ja halbu rasvu, mille tulemusena veresooned ummistuvad ja jäävad kitsamaks, takistades verevoolu.

Pärast kreeka pähklite söömist oksüdeerunud LDLi tase aga ei tõusnud. Teadlased arvavad, et vähemalt osaliselt on see nii tänu gamma-tokoferoolile, mida kreeka pähklid suures koguses sisaldavad. Analüüsid näitasid, et pärast kreeka pähklite söömist selle kaitsva aine tase katsealuste veres tõusis.

Lisaks sisaldavad pähklid katehiine. Koos gamma-tokoferooliga aitavad nad teadlaste hinnangul leevendada vabade radikaalide kahjulikku mõju, ennetades seeläbi omakorda LDLi oksüdeerumise eest.

Vabade radikaalidega seotud teooria põhineb leiul, et pärast pähklite söömist oli katsealuste veres vähem vabade radikaalide aktiivsusest märku andvat ainet ning samuti oli märgata kõrgemat antioksüdatiivset toimet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles