Leetrivaktsiin võib hävitada vähi

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigena ei soovitata tööl käia.
Haigena ei soovitata tööl käia. Foto: SCANPIX

USAs asuva Mayo kliiniku 49-aastane patsient, kes oli kümmekond aastat põdenud hulgimüeloomi ehk luuüdivähki, sai raskest haigusest jagu tänu ekperimentaalsele ravile leetrivaktsiiniga.
 

Nimelt sai ta ühekordselt ühe tunni jooksul erakordselt suure annuse leetrivaktsiini, millest piisaks 10 miljoni inimese vaktsineermiseks leetrite vastu. Vaid nädala jooksul hakkasid tema vähikolded kahanemaja kolme kuuga oli ta haigusest täiesti vabanenud. Tema seisund on olnud nüüdseks stabiilne juba pool aastat, kirjutab Shape.com

Sama ravi prooviti ka ühe teise müeloomipatsiendi peal ja kuigi tema puhul ei ole veel õnnestunud haigusest täiesti jagu saada, hakkas ka siin vähk taanduma.

Mida see vaktsiin teeb, on see, et viirus n-ö nakatab ja hävitab vähirakud. Sisuliselt pane see vähirakud seestpoolt plahvatama, seetõttu töötab ta nii kiiresti. 

Mayo kliiniku hematoloogi Stephen Russelli sõnul ei allunud kõnealused patsiendid teistsugusele ravile.
Nüüd plaanivad teadlased juba selle aasta septembris suurema kliinilist uuringut mitme müeloomipatsiendiga. Kui kõik läheb hästi, võib uus ravimeetod olla laiemalt saadaval juba nelja aasta jooksul. Russell plaanib testida meetodit ka teiste vähiliikide, näiteks munasarjavähi puhul.

***
Müeloom on pahaloomuline kasvaja, mida iseloomustab plasmarakkude proliferatsioon luuüdis või teistes organismi kudedes. Kasvajalised plasmarakud produtseerivad monoklonaalset immunoglobuliini, mida leidub veres või uriinis.

Kõige sagedasem ja iseloomulikum esmane sümptom on luuvalu, enamasti seljas või roietes, aga ka teistes luudes. Valu on erineva tugevusega, suureneb liikumisel.
Plasmarakkude proliferatsioon luuüdis põhjustab normaalse vereloome häirumise ning erütrotsüütide ja trombotsüütide arvu vähenemise veres. Aneemiast tingituna tunnevad patsiendid nõrkust ja väsimust.
Korduvad infektsioonid kuseteedes, kopsudes võivad olla esmaseks haigustunnuseks.

Allikas: TÜ Kliinikum 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles