Terviseamet hoiatab: Lähis-Idas kasvab MERSi haigestumine

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi-Araabias soovitatakse inimestel kanda maske. Eriti kasutavad neid kaamlitega kokku puutuvad elanikud, kuna kardetakse, et haigus levib kaamlite kaudu edasi.
Saudi-Araabias soovitatakse inimestel kanda maske. Eriti kasutavad neid kaamlitega kokku puutuvad elanikud, kuna kardetakse, et haigus levib kaamlite kaudu edasi. Foto: SCANPIX

Terviseameti teatel on Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ning Euroopa Haiguste Ennetamise ja Tõrje Keskuse (ECDC) andmetel märkimisväärselt kasvanud MERS-CoV poolt põhjustatud haigusjuhtude arv.

Alates septembrist 2012 on laboratoorselt diagnoositud 495 koroonaviiruse MERS-CoV haigusjuhtu, millest 141 on lõppenud surmaga. Neist 261 on lisandunud käesoleva aasta aprillis. Kõik haigusjuhud on registreeritud Lähis-Idas või on olnud seotud reisimisega Lähis-Ida maadesse või olid otseses kontaktis esmajuhtudega.

Kiire haigestumise leviku põhjus on hetkel ebaselge, osaliselt saab seletada haigusjuhtude kasvu sihipärase laboratoorse uurimisega, aktiivse kontaktsete uurimisega, haiglanakkustõrje meetmete rikkumisega, võimalike valepositiivsete analüüside tulemustega ning võimalike muutustega viiruse levikul inimeselt inimesele. 

Kõik Euroopas registreeritud esmajuhud olid seotud reisimisega Lähis-Ida maadesse. Üheks võimalikuks levikuteeks peetakse praegu kontakti kaamelitega. 

WHO ja ECDC prognoosi alusel jätkub uute juhtude lisandumine EL maade tervishoiuasutustes, kuna Lähis -Ida riikide haiged võivad pöörduda eriarstiabi saamiseks EL-tervishoiuasutustesse, EL elanikud võivad haigestuda riskipiirkondades viibides ja haigus võib edasi kanduda haigelt kontaktsetele.

Raskekujulised haigus- ja surmajuhud on registreeritud peamiselt nende hulgas, kellel on olnud kaasuvaid haiguseid. Täiendavat rolli haiguse levikus võib omada immuunpuudulikkus, mis võib muuta haiguse kliinilist pilti.

Riskipiirkonnaks on praeguse seisuga arvatud järgmised Lähis-Ida riigid: Saudi- Araabia, Katar, Jordaania, Araabia Ühendemiraadid ning nende riikide naaberriigid: Bahrein, Kuveit, Iraak, Israel, Liibüa, Oman, Süüria ja Jeemen.

Lähis-Ida riikides esinenud haigus- ja surmajuhud:

Saudi Araabia - 411 haigusjuhtu, neist 115 on lõppenud surmaga

Araabia Ühendemiraadid – 49 haigusjuhtu, 9 surmajuhtu

Katar - 7 haigusjuhtu, 4 surmajuhtu

Jordaania- 6 haigusjuhtu, 3 surmajuhtu

Oman – 2 haigusjuhtu, 2 surmajuhtu

Kuveit – 3 haigusjuhtu, 1 surmajuht

Egiptus – 1 haigusjuhtu, 0 surmajuhtu

Euroopas:

Suurbritannia – 4 haigusjuhtu, 3 surmajuhtu

Saksamaa – 2 haigusjuhtu, 1 surmajuht

Prantsusmaa - 2 haigusjuhtu, 1 surmajuht

Itaalia - 1 haigusjuht,0 surmajuhtu

Kreeka - 1 haigusjuht, 0 surmajuhtu

Aafrikas:

Tuneesia 3 haigusjuhtu, 1 surmajuht

Aasias:

Malaisia -1 haigusjuhtu, 1 surmajuht

Filipiinid – 1 haigusjuhtu, 0 surmajuhtu

Ameerikas:

USA - 1 haigusjuhtu, 0 surmajuhtu

Haigusele vastuvõtlikumad on:

  • 65 aastased ja vanemad;
  • kuni 12 aasta vanused lapsed;
  • rasedad;
  • isikud, kes põevad kroonilised haigused - kroonilist kopsu-, südame-, neerude või ainevahetuse süsteemi haigust (eeskätt diabeeti);
  • immuunpuudulikkusega inimesed, sealhulgas immuunsüsteemi talitlust pärssivat ravi saavad ja HIV-positiivsed isikud;
  • onkoloogilised haiged.

Väga oluline järgida hügieenireeglitest kinnipidamist:

  • Pese käsi, eriti kui oli kontakt loomadega, haige inimesega või olid tema läheduses.
  • Söö ainult kuumatöödeldud (vähemalt +70ºC-ni) toitu,
  • Pese hoolega puuvilju ja juurvilju
  • Ära joo tundmatu kvaliteediga vett
  • Väldi linnu- ja loomaturgude/ loomafarmide külastamist
  • Väldi lähikontakti inimestega, kellel on respiratoorsele haigestumisele viitavad sümptomid: nohu, köha jne.

Tagasitulekul reisilt mõnda Lähis-Ida riiki jälgi 14 päeva jooksul oma tervislikku seisundit. Kui tekivad respiratoorsed haigusnähud (palavik, millega kaasneb kas köha, peavalu, kurguvalu või hingamisraskused), tuleb helistada arstile ja anda talle muuhulgas teada ka oma reisist uue koroonaviiruse riskipiirkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles