K-vitamiin kaitseb südamehaiguste ja vähi eest

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spinat
Spinat Foto: SCANPIX

Mida enam K-vitamiini sa tarbid, seda väiksem tõenäosus on sul surra südamerabanduse või vähi kätte.

Hispaania epidemioloogid tegid sellise avastuse pärast 7216 üle 55-aastase inimese vaatlemist enam kui viie aasta jooksul, kirjutab ergo-log.com

K-vitamiin ei ole lihtsalt üks aine, vaid terve ühendite rühm, mida saab rangelt võttes jaotada kahte alamrühma: K1-vitamiin ehk fülokvinoon ja K2-vitamiin ehk menakvinoon. K1-vitamiini leidub köögiviljades, eriti käharkapsas ja spinatis, K2-vitamiini leidub peamiselt fermenteeritud toitudes, nagu juustus, jogurtis ja fermenteeritud sojaubades nattos.

Keha vajab K-vitamiini selleks, et üks luustiku ehituses ja veresoonte elastsuses olulist rolli mängiv ensüüm saaks teha oma tööd. Epidemioloogid on juba varem täheldanud, et inimesi, kes tarbivad suures koguses K2-vitamiini, ohustavad südame-veresoonkonna haigused teistest vähem.

K-vitamiin osaleb ka vere hüübimise protsessis. Näiteks antikoagulandid ehk hüübimisvastased ravimid töötavad sageli läbi K-vitamiini deaktiveerimise.

Samuti on leitud, et K-vitamiin pärssib vähirakkude kasvu. K2-vitamiini tarbimine suures koguses vähendab uuringute järgi eesnäärmevähi riski ligi poole võrra ning samuti vähendab üldiselt riski surra mis tahes vähki.

Ajakirjas the Journal of Nutrition kirjutasid hispaanlased, et nende 7216 üle 55-aastast südamehaiguste riskiga inimest hõlmanud uuring näitas K-vitamiini võimet kaitsta südamehaiguste eest.

Teadlased jagasid oma osalejad vastavalt K1- ja K2-vitamiini tarbimisele nelja gruppi ning leidsid, et kõige suurema tarbimisega grupis oli suremus madalam kui teistes gruppides. Kõige tugevam seos väiksema suremusega leiti K1-vitamiini puhul, kuid see oli olemas ka K2-vitamiini puhul.

Kui teadlased olid korrigeerinud tulemusi, võttes arvesse kõiki muid faktoreid, kaasa arvatud köögiviljade tarbimist, leidsid nad, et K2-vitamiini kõrge tarbimine (keskmiselt 57,5 mikrogrammi päevas) vähendas vähki suremise tõenäosust, kuid see vähenemine polnud statistiliselt oluline. K2-vitamiinil ei olnud mingit mõju üldisele surmariskile.

K1-vitamiini kaitsev toime oli seevastu veenvam. Kõrge K1-vitamiini tarbimine (keskmiselt 626,4 mikrogrammi päevas) vähendas riski vähki surra ja see toime oli statistiliselt märkimisväärne.

Ehkki kõrge K1-vitamiini tarbimine ei vähendanud oluliselt südamehaiguste väljakujunemise riski, vähendas see oluliselt üldist surmariski.

Teadlased vaatlesid ka K-vitamiini tarbimises tehtavate muudatuste mõju ning leidsid, et nii K1- kui ka K2-vitamiini tarbimise suurendamine vähendas üldist surmariski peaaegu poole võrra.

Teadlased ütlesid kokkuvõtvalt, et mõlema K-vitamiini suures annuses tarbimine võib kaitsta kõrge südame-veresoonkonna haiguste riskiga inimesi südame-veresoonkonna haiguste ja vähi  ning ka üldise surmariski eest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles