Lugejate kümme nippi kuumalaine üleelamiseks

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veesõda aitab ka väga hästi palavuse vastu.
Veesõda aitab ka väga hästi palavuse vastu. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Paksud kardinad ja märg käterätt – need olid vaid mõned nipid, mida lugejad soovitasid jahutuse otsijatele.

«Kui on vaja väljas ringi liikuda, siis lühikeste pükste-kleitide-seelikutega on parim nipp jalad märja käega üle tõmmata - niiskeks, mitte tilkuma,» soovitas üks Tarbija24 lugeja. Vesi hakkab palava ilmaga kiirelt aurustuma ning kasutab selleks lisaks õhusoojusele ka inimese keha soojust. «Kusjuures pea kraani alla panemine (naisena suhteliselt mittekasutatav võte) ei ole nii suure kasuteguriga, sest, mis loeb, on aurustumise pinna suurus ja jalgade pindala on üldiselt ikka suurem kui pea oma,» põhjendas ta oma soovitust. Ka käsivarred saab samuti üle tõmmata, aga niisked jalad segavad (vähemalt soovitajat) kõige vähem.

Talle oponeeris küll teine lugeja, kelle sõnul kuivavad niisked jalad sooja ilmaga väga kiiresti, kui just pidevalt neid uuesti ei niisuta. «Pea märjaks tegemisel jällegi juuksed hoiavad rohkem vett kinni ja aurustumine toimub seega ka pikema aja jooksul,» oli tema veendunud.

Indias käinud lugeja aga soovitas valada kraevahele pikki selga u veerand kruusi vett. «Nad on seal seda elevantside käest õppinud. Töötab!»

Kontoriametnik soovitab kuumalaine ajal veeta päev korralikult töötava konditsioneeriga ruumis. «Te ei saagi teada, kui palav väljas oli. Minul näiteks pole täna (eile –toim) palav veel olnud, lõunal astusin korraks uksest välja - tekkis tunne, et tegin välisukse asemel kogemata saunaukse lahti,» rääkis ta. Kirjutaja lisas, et tal pole kuumuse vastu midagi, ta naudib seda, aga mitte töö tegemise ajal.

«Hoian juba teist päeva kodus aknaid kinni ja tumedaid kardinaid ees, öösel jällegi aknad lahti. Tulemus: kraadiklaas näitab õues 33,9 (päikse käes) ja toas 26,8. Vannitoas on veel jahedam. Täitsa inimlik tunne on.»


Veel soovitati kuumuse käes kannatajatele
• sidrunisorbetti
• panna märg käterätik õlgadele
• õhksoojuspump tööle panna
• teha külma jalavanni
• pihustada pudelist kehale vett
• teha vanakooli taskurätik märjaks ja panna kehale

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles