Kasvueas poiste hundiisu sai teaduslikku kinnitust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored
Noored Foto: SCANPIX

Värske uuring kinnitab lapsevanematele juba ammu teada tõde, et murdeeas poiste söögiisul pole piire.

Nimelt leiti, et teismeea keskel tarbivad poisid ühe toidukorraga kuni kaks tuhat kalorit, kirjutab Reuters.

Uuringut juhtinud Jack A. Yanovski USA riiklikust laste tervise ja inimarengu instituudist ütles, et tulemus on igati loogiline, kuna sel perioodil läbivad poisid kasvuspurdi ning koguvad juurde lihasmassi.

Katse viidi läbi lõunaajal sööklas kahesaja lapsega, kes olid 8-17 aastat vanad. Esimesel päeval paluti neil süüa sama palju, kui tavalise koolilõuna ajal, teisel päeval aga nii palju, kui nad tahavad.

Leiti, et igas vanuses poisid sõid rohkem kui samas eas tütarlapsed. Tüdrukute kaloritarbimine oli suurim 10-13 aastaste vanusegrupis. Selles vanuses tarbisid nad lõuna ajal keskmiselt 1300 kalorit ehk vaid veidi vähem kui hilises murdeeas neiud.

Yanovski sõnul on ka see tulemus kooskõlas noorte arenguga, kuna tüdrukutel algab kasvuspurt puberteedi algul või keskel. Poistel algab kiire kehalise arengu periood hiljem, 14-17 aastaselt ehk hilises murdeeas. Selles vanuses noormehed tarbisid ühe söögikorraga ligi 2000 kalorit, mis peaks katma enamiku nende päevasest energiavajadusest.

Yanovski lisas, et kuni poisid on normaalkaalus ja terved, ei maksa vanematel nende hundiisu pärast muretseda. Rasvunud laste kaloritarbimist tuleks aga piirata, kuna ülekaalulistest noortest saavad enamasti ülekaalulised täiskasvanud, märkis uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles