Praegu juhtub rohkelt õnnetusi aednike ja sportijatega

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakorralise meditsiini osakond Põhja-Eesti Regionaalhaiglas.
Erakorralise meditsiini osakond Põhja-Eesti Regionaalhaiglas. Foto: Priit Simson

Suurhaiglate kinnitusel on viimasel ajal erakorralise meditsiini osakonda (EMO) pöördunud palju neid, kes on saanud aiatööde käigus vigastusi, kuid rohkelt õnnetusi juhtub ka jalgratturite ja rulluisutajatega.

Selle nädala alguses pöördus Ida-Tallinna Keskhaiglasse (ITK) mitusada inimest. ITK kommunikatsioonispetsialist Kadri Penjami sõnul oli haigete arv suur eelkõige silmapatsientide ja traumapatsientide arvelt - palju oli pöördujaid prügiga silmas või silma sidekesta põletikuga (konjunktiviidiga) ja erinevate traumadega.

Neist võib eraldi välja tuua jalgratta ja rulluiskudega kukkumised, lisaks pöördumised erinevate vigastustega, mis on tekkinud aiatööde käigus suvilas või maakodus - alates väljaväänatud jalgadest lõpetades noaga vigastatud sõrmedega.

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) kiirabikeskuse juhataja dr Arkadi Popov sõnas, et viimastel päevadel on EMO külastatavus mõnevõrra tõusnud ning selline tendents on sarnane eelmistele aastatele, kus alates mai keskpaigast kuni augusti lõpuni patsientide arv tõuseb.

«Haiglaravi vajavate patsientide osakaal ei ole kasvanud, pöördumiste kasv on tekkinud eelkõige ambulatoorsete patsientide arvelt,» selgitas ta. «Rohkem on pöördutud pisitraumadega, sest sooja ilmaga veedetakse rohkem aega värskes õhus ning tegeletakse spordiga,» rääkis Popov.

Temagi sõnul on viimasel ajal olnud rohkem õnnetusi ja EMOsse pöördumisi jalgratturitel.

Ka Tallinna lastehaigla vastuvõtutoas on pöördumiste arv suurenenud, kuid seda eelkõige õitsemisperioodi allergiliste hingamisteede haiguste tõttu: astma, allergiline nohu, atoopiline silmapõeltik. Rohkem on ka kevadisele ajale iseloomulikke putukahammustusi ja lööbeid.

Suurhaiglate esindajate sõnul ei olnud pöördujate seas neid, kellele oleksid nädala alguse kuumad ilmad liiga teinud.

Mida tuleks teha, kui aiatöö käigus on õnnetus juhtunud?

• Haavale tuleb asetada side ja kannatanu kohe haiglasse viia.

• Äralõigatud sõrm või jäse tuleks asetada puhta riide sisse ning panna tervesse kilekotti (veel parem kui topeltkotti) ning haiglasse kaasa võtta.

• Pikema haiglasõidu korral tuleks kilekotti asetatud sõrm või jäse panna kas jää või muu külma eseme peale. Kiirabil on olemas vastavad transpordikonteinerid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles