Millal laps potile? Seitse üllatavat fakti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
lastearstide hinnangul pole tänapäeval mitte midagi halba selles, kui laps alles kolmeaastasena õpib potil käima.
lastearstide hinnangul pole tänapäeval mitte midagi halba selles, kui laps alles kolmeaastasena õpib potil käima. Foto: SCANPIX

Hoolimata arvukatest lastevanematele mõeldud käsiraamatutest ja artiklitest puuduvad teadusuuringud laste potile käimise harjutamise kohta pea täiesti.


«Me ei tea senini, millal on kõige õigem aeg õpetada laps potil käima,» ütles Wisconsini meditsiinikolledži professor Timothy Schum portaalile Webmd.com.


1. fakt: lapse õige potilkäimise iga senini teadmata

«Käsiraamatutes antakse lastevanematele küll üksikasjalikult teada, millal ja kuidas õpetada last iseseisvalt potil käima, kuid nendel väidetel pole mingit tõsiseltvõetavat teaduslikku alust. Selliseid uuringuid on maailmas tehtud väga vähe,» rääkis Schum.

2. fakt: tänapäeval hakkavad lapsed potil käima üha hilisemas eas

1940. aastatel võõrutati väikesed ameeriklased mähkmetest keskmiselt 18 kuu vanustena ehk poolteiseaastastena. 2001. aastal Ameerika Ühendriikides tehtud uuringu kohaselt õppisid poisid ise potil käima kolmeaastastena ja tüdrukud 35 kuu ehk veidi alla kolme aasta vanustena.

3. fakt: kolmeaastaselt mähkmeid kanda pole halb

Kui laps kolmeaastaselt veel püksi pissib, on selles süüdistatud nii vanemate laiskust kui ka mähkmetootjate üliinnukat turundus- ja reklaamitegevust. «Kuid asjaolu, et väikelapsed tänapäeval üha hilisemas eas potil hakkavad käima, võib võtta hoopis kui lapsevanemate targemaks saamist. Me oleme õppinud, et väikelapse potile saamine võib olla äärmiselt vaevanõudev protsess,» ütles Temple'i ülikooli pediaatriaprofessor Andrea McCoy.

«Kaheaastased põngerjad teevad ükskõik mida, kuulutamaks kogu maailmale oma iseseisvust. Selles vanuses lapse millekski sundimine võib kujuneda raskeks ja tulemusetuks,» lisas ta.

4. fakt: laps peab olema emotsionaalselt valmis

Laps peab tahtma potil käia. Potivalmidust näitavad nii soov järgida lapsevanema lihtsaid juhiseid - ära unusta enne pissimist pükse maha võtta - kui ka soov vabaneda märjakspissitud mähkmest ning huvist aluspükste vastu.

5. fakt: laps peab olema potil käimiseks ka füüsiliselt valmis

«Väikelaps pole võimeline uriini ja väljaheiteid n-ö kinni pidama enne 12-18 kuu vanuseks saamist,» ütles McCoy. Ehkki laps võib seostada WCs käimist potti pissimisega, ei ole ta füüsiliselt veel küps puhtust pidama.

6. fakt: mähkmetest võõrutamise iga ei mõjuta lapse edasisi harjumusi

Vastupidiselt üldlevinud uskumusele pole vanusel, millal laps ise potil käima õpib, mingit seost tema hilisemate elukommetega. Väga noortest potilkäijatest ei saa pedantseid korraarmastajaid ning kolmeaastaselt mäkmeid kandnud lastest laiskvorste ja luusereid.

7. fakt: paljud potil käima õppinud väikelapsed märgavad öösiti voodit

Ehkki laps päevasel ajal usinalt ja meelsasti potil käib, võib ta veel aastaid aeg-ajalt öösel voodi märjaks teha. 22 protsenti lastest pissib voodisse veel kolmeaastasena ja kümnendik veel seitsmeaastastena, sõnas McCoy.

«Laps jätab voodi öösiti kuivaks alles siis, kui tema organism alustab teatud hormooni tootmist. Millal lapse organism seda antidiureetilist hormooni (ADH) sünteesima hakkab, on äärmiselt individuaalne,» lisas ta.

Normaalselt suureneb antidiureetilise hormooni produktsioon öösel ja seeläbi väheneb uriini tootmine. Lastel, kellel esineb öine voodimärgamine, on ADH tase madal, sellest tingitult öise uriini hulk suur ning see ei mahu põide ära. Kindlasti peaks piirama selle terviseprobleemiga laste õhtust vedelikutarbimist ning nad peavad ka õigel ajal magama minema, vältimaks üleväsimust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles