Diabeeti haigestunud lapse koolipäev muutub turvalisemaks

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis on arvel üle 70 000 diabeedihaige.
Eestis on arvel üle 70 000 diabeedihaige. Foto: SCANPIX

Tervise Arengu Instituut (TAI) ning Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühing (ELDÜ) lükkas käima projekti «Diabeediõdede tugiteenus», mille eesmärgiks on nõustada üldhariduskoole ja lasteaedu, et 1.tüüpi diabeeti haigestunud laps koolis või lasteaias turvaliselt hakkama saaks.

ELDÜ juhatuse liikme Kristi Peegli sõnul saavad diabeedist huvituvad meditsiiniõed projekti käigus ELDÜ, TAI ja Tallinna ning Tartu lastehaiglate abiga spetsiaalse väljaõppe. «Väljaõppe läbinud spetsialistid saavad  õiguse koolitada üle Eesti lasteaedades ja koolides konkreetse haigestunud lapse õpetajaid ja/või teisi lapse tugigrupi spetsialiste 1. tüüpi diabeedi diagnoosiga hakkamasaamiseks,» selgitas selgitas Peegel.

See teenus tagab, et kui laps saab  vastava diagnoosi, on tal siiski haigusest olenemata võimalus minna tagasi oma lasteaeda või kooli.

«Last ootavad seal täiskasvanud, kes teavad, mida diabeet tähendab ja julgevad võtta vastutuse lapse tervise eest lasteaia- või koolipäeva jooksul. Muuhulgas tähendab see teenus, et lasteaias ja koolis õpivad lapse tugiisikud veresuhkrut mõõtma, insuliini annustama, toidu süsivesikuid lugema, jälgima liikumisega seotud veresuhkru kõikumisi, andma vajadusel esmaabi,» lisas Peegel.

Tänaseks on seda teenust kasutanud 50 last üle Eesti. Diabeeti põdevaid lapsi on meil 628 ja nõudlus teenuse järele on suur. 

Sel aastal aitab teenust arendada ja ka osutada Šveitsi-Eesti koostööprogrammi ja Kodanikuühiskonna Sihtkapitali rahastus, seega on 2014. aastast võimalik aidata paremas kvaliteedis suuremat hulka lapsi, sest oleme värvanud ja koolitanud lisajõudu nõustamisi ja koolitusi läbi viima. Diabeediga laste jaoks on sellel personaalsel teenusel ülioluline tähendus – laps on nii koolis kui lasteaias hoitud ja mõistetud.

Veel neli aastat tagasi olid 1.tüüpi diabeeti põdevad lapsed silmitsi keerulise olukorraga – veerand (26%) lasteaialastest olid kodused, kuna neid keelduti haiguse tõttu lasteaeda võtmast. Pea 60%-l nendest, kes lasteaeda vastu olid võetud, pidid vanemad käima mitu korda päevas kohal ise veresuhkrut mõõtmas, insuliini annustamas ja toidu süsivesikuid lugemas.

Koolis said diabeediga seonduvas abi vaid pooled lastest. Kolmandik lastest on tundnud diabeedi tõttu ebavõrdset kohtlemist.

2012. aastal alustas Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühing koostöös Tervise Arengu Instituudi ja haigekassaga pilootprojekti eesmärgiga võimaldada kõigile diabeeti põdevatele lastele turvaline lasteaia- ja koolipäev.

Projekti käigus on lapsevanematel võimalus tellida oma lapse kooli või lasteaeda külastama diabeediõde, kes koolitab ja nõustab sealset personali ning aitab paika panna diabeediga toimetulekuks vajalikud rutiinid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles