Pasta, pärmileib ja pitsa: ameerika soolaseimad road

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
90 protsenti ameeriklastest tarbib soola tervisele ohtust kogusest rohkem
90 protsenti ameeriklastest tarbib soola tervisele ohtust kogusest rohkem Foto: SCANPIX

Üheksa ameeriklast kümnest tarbib igapäevase toiduga soola üle kahe korra soovituslikest kogustest rohkem. Kõige rohkem soola saavad ameeriklased pastaroogadest,selgus USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse (CDC) värskest uuringust.

«Soola kasutatakse toiduvalmistamises nii rohkelt, et suuremal osal ameeriklastest käib soovituslike piirmäärade järgimine ülejõu. Aainult umbes 9,6 protsenti suudab seda,» tõdes uudisteagentuurile AFP uuringut juhtinud teadur Janelle Peralez Gunn.

Uuringust selgus, et keskmiselt tarbivad ameeriklased toiduga 3466 milligrammi naatriumi päevas, mida on kaks korda tervisele ohutust kogusest enam.

Hea tervise juures olevad ameeriklased peaksid toiduga naatriumi saama kuni 2300 milligrammi päevas. Kõrge vererõhuga inimesed, samuti kesk- ja vanemaealised ning kõik afroameeriklased aga peaksid igapäevase toiduga tarbitava naatriumi kogust vähendama 1500 milligrammini päevas.

Sool ehk naatriumkloriid (NaCl) koosneb 40 protsendi ulatuses naatriumist ja 60 protsendi ulatuses kloorist. Soola kahjulik toime tulenebki naatriumi liigtarbimisest.

Pikaajaline naatriumi liigtarbimine soodustab kõrgvererõhutõve väljakujunemist. Samuti suureneb risk infarkti ja insuldi tekkeks. Liigne soolatarbimine aitab kaasa luude hõrenemisele, soodustab kehakaalu kasvu, kahjustab mao limaskesta ja muudab selle vastuvõtlikuks mitmesugustele nakkustele, sealhulgas maohaavanditele.

Uuringust selgus ka, et suur osa ameeriklaste igapäevasest soolatarbimisest oli varjatud iseloomuga. Nii sisaldus 77 protsenti ameeriklaste poolt tarbitud soolast poest ostetud valmistoitudes, aga ka restoraniroogades. Erakordselt soolasteks osutusid pastatoidud, pärmileivad ja pizzad.

Täiskasvanud inimene vajab soola umbes 5 grammi ööpäevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles