Ka rasedusest on võimalik sattuda sõltuvusse

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti surrogaatema Tara Sawyer, kes on toonud ilmale neli oma ja kolm teiste paaride last ega plaani sellel veel peatuda, on visanud nalja, et on rasedusest sõltuvuses. Ekspertide sõnul on see täiesti võimalik.

California psühhiaater Carole Liberman ütles Shape.com’ile, et rasedussõltuvus on täiesti tõsine seisund. «Naised, kes on rasedusest sõltuvuses, täidavad sõna otseses mõttes augu enda sees, samamoodi nagu alkohoolikud ja narkosõltlased kasutavad neid ained psühholoogilise tühimiku täitmiseks,» märkis ta.

Sawyer on öelnud, et surrogaatemadus tekitab sõltuvust. Ta armastab seda nii väga, et teeb seda täiesti tasuta, ehkki seaduse järgi võiks ta iga sellise raseduse eest küsida 18 500 eurot.

Millest tekib pidev vajadus olla rase? Siin on mitu võimalikku faktorit. Esiteks leidsid teadlased hiljuti, et beebipalavik tõepoolest eksisteerib, ning seejuures nii naiste kui meeste puhul. Kui lisada siia meid igal sammul ümbritsevad uudised rasedatest kuulsustest ja suurtest peredest, võibki pidevalt rase olemine tunduda Los Angelese psühhoterapeudi Bethany Marshalli sõnul täiesti normaalne ja teostatav.

Kuid ehkki Sawyer tundub olevat õnnelik, võib rasedussõltuvus – nagu iga teine sõltuvus – põhjustada ka füüsilist ja emotsionaalset kahju. Libermani sõnul illustreerib Sawyeri juhtum suurepäraselt mõndasid põhjuseid, miks naised rasedusest sõltuvusse jäävad: «Rasedad naised tõmbavad tähelepanu ja kutsuvad inimestes esile sooje tundeid. Mõnikord naised, kes on ebakindlad oma võimes saavutada muid asju, mis tooksid neile sama tähelepanu ja soojust, püüavad selle asemel rasestuda.»

Sawyer kinnitab seda tähelepanekut, öeldes, et kui ta pole parajasti lapseootel, tunneb ta, justkui midagi oleks puudu. «Kui ma ei ole rase, tunnen ma tühjust, ja vaid laps saab selle tühimiku täita.»

Naised räägivad sageli rasedusega kaasnevast «särast» ja see on tõsi, et paljud naised tunnevad end raseduse ajal kõige paremini ja selles pole midagi halba. Kuid probleemiga on Libermani sõnul tegemist siis, kui naine väldib teadlikult võimalikke allhoovuseid, mis teda pideva rasestumise poole tõukavad. Kui sa ei suuda otsustada, kas tahad lihtsalt veel lapsi või igatsed pelgalt raseduse tunnet, soovitab Marshall küsida endalt, kas soov olla rase trumpab üle «lapse kasvatamisega kaasneva reaalsuse».
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles