Ravimiameti juht: pereõde ei tohiks vaid põhiõppe järel ravimeid määrata

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: SCANPIX

Ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp leiab, et pereõdede põhiõppe järel tööle asudes ei ole võimalik ravimeid ohutult määrata ning patsientide elu ja tervist ähvardab sellest tulenevalt otsene ja tõsine oht, kui selline muudatus sisse viidaks.

Jutt käib sellest, et lisaks kokkulepitud muudatusele, mis võimaldab vastava täiendõppe läbinud pereõdedel piiratud hulga haiguste ravi jätkata, väljastades selleks korduvretsepti, ning määrata ise ka üksikute kergete tervisehäirete ühekordset ravi, kaalub sotsiaalministeerium ka võimalust muuta ravimite määramine õdede põhiõppe osaks ning sellest tulenevalt on võimalik, et retseptiõigust laiendataks ka töökogemuseta õdedele väljaspool seni osapooltega kokku lepitud täiendkoolituse saanud pereõdede ringi, kirjutab Med24.ee.

«Ravimi väljakirjutamise õiguse teostamine eeldab ravitava seisundi diagnoosimist või diagnoosi teadmist, haiguse olemuse ja sellega kaasneda võivate organismi talitluse muutuste tundmist, haiguse kõikide raviviiside tundmist, haiguse farmakoteraapia kõikide võimaluste tundmist, põhjalikke teadmisi kliinilisest farmakoloogiast, st ravimite mõjust inimorganismile ja seda mõjutavatest teguritest jne,» märkis Raudsepp. «Selline ettevalmistus saadakse sagedamini kasutatavate ravimite osas arstiteaduskonna ravi eriala 6-aastases põhiõppes, erialateadmisi nõudvate ravimite osas alles residentuuris.»

Nende teadmiste andmine ja omandamine õdede põhiõppe raames ei ole Raudsepa sõnul võimalik ega otstarbekas.

«Ravimite määramine pereõe poolt ei ole optimaalne ja esmatasandi tervishoiuteenuse kvaliteeti parandav meede, vaid ressursipuudusest ajendatud hädalahendus,» märkis ta.

Raudsepa sõnul on teadaolevalt ravivead sagedased ka põhjalikuma ettevalmistusega väljakirjutajate puhul näiteks Ühendkuningriik on tuvastanud ka 6-aastase arstihariduse järel väga puuduliku ravimimääramise pädevuse ning on juurutamas seetõttu täiendavaid eksameid.

«Ravimiametil ei ole mõistagi vastuväiteid õdedele parema ravimitealase ettevalmistuse andmisele. Ravimite piiratud väljakirjutamise õiguse edasine arutelu võib ressursipuudusest tingitud äärmise erandina tulla kõne alla eelneva töökogemuse olemasolul põhjaliku täiendõppe järel piiratud valiku ravimite osas spetsiifiliste õendusteenuste puhul, kus on pidevalt tagatud arstliku konsultatsiooni võimalus.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles