Neli lihtsalt ainevahetuse kiirendajat

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Korras ainevahetus aitab meil heas vormis püsida, nii et kui soovid head keha, on kasulik teada mõndasid ainevahetust kiirendavaid nippe.

Muscle & Fitnessi veergudel annab nõu sertifitseeritud personaaltreener ja toitumisnõustaja Alex Carniero.

1. Treening

See ei tule ilmselt üllatusena. Ainevahetust kiirendab tegelikult igasugune liigutamine, kuid korralik treening on siin siiski võti. Treenides vabaneb terve hulk hormoone, mis on kehale mitmel moel kasulikud. Juba paar korda nädalas tehtav jõutreening aitab vähendada vanusest tulenevat ainevahetuse aeglustumist tervelt 50 protsendi võrra.

Kui lisad siia veel ka kardiotrenni – eriti hea, kui see on intervalltreening –, saavutad veelgi paremad tulemused. Ning jõutreeningu puhul mõjuvad eriti hästi suuremad raskused, mis võimaldavad teha näiteks 6-8 kordust, võrrelduna väiksemate raskustega, millega suudad teha järjest 12 või enam kordust.

2. Lihased

Jah, üks kilo rasva ja üks kilo lihaseid kaaluvad sama palju (kuid näevad välja muidugi vägagi erinevad), ent see, mida nad sinu kehale teevad, erineb nagu öö ja päev. Mida rohkem on sinu kehas lihasmassi, seda rohkem kulutad sa energiat ka puhkeolekus.

3. Õige algus päevale

Kui sa pole hommikuinimene, pane tähele: hommikune treening võib aidata sul põletada päeva jooksul rohkem kaloreid, kuna paned sellega ainevahetuse kohe päeva alguses aktiivsemalt tööle.

Ka hommikusöök on oluline samal põhjusel. Ära jäta seda vahele – kui sa ootad söömisega lõunani, seab see ohtu su lihaskoe, aeglustab ainevahetust ning paneb sind kokkuvõttes ka päeva jooksul rohkem sööma.

4.  Korrapärane toitumine

Iga kord, kui sa sööd, peab keha toitu töötlema. Juba see protsess ise kiirendab ainevahetust – seda nimetatakse toidu termiliseks efektiks. 

Võiksid tähelepanu pöörata ka kolmele järgmisele toiduainele:  munavalge aitab sul kasvatada lihast, tšillipipar sisaldab  kapsaitsiini, mis pärsib söögiisu; piim sisaldab palju kaltsiumi, mis stimuleerib lihaseid ja mängib olulist rolli ka ainevahetuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles