Valges magamine võib soodustada rasvumist

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuringu kohaselt võib liiga tugeva valgusega magamine soodustada lisakilode kogunemist.

Nimelt leidsid Londoni vähiuuringute instituudi teadlased, et naistel, kelle magamistoas on öösiti piisavalt valgust, et selgelt näha, on suurem vööümbermõõt, kirjutab BBC.

113 000 naist hõlmanud uuring avaldati ajakirjas American Journal of Epidemiology.

Naistel paluti hinnata valguse hulka oma magamistoas ühena järgmistest:

  • Piisav lugemiseks
  • Piisav, et toas selgelt näha, kuid mitte lugemiseks
  • Piisav, et näha oma kätt, kuid mitte tervet tuba
  • Liiga pime, et näha iseenda kätt/kannab magades maski

Nende vastuseid võrreldi erinevate rasvumisele viitavate näitajatega. Nii selgus, et naistel, kes magasid valgemas toas, oli kõrgem kehamassiindeks, suurem vöö- ja puusaümbermõõdu suhe ning suurem vööümbermõõt.  

Professor Anthony Swerdlow vähiuuringute instituudist ütles BBC’le,  et antud juhul tuleb seos selgelt välja väga suure valimi puhul, kuid samas pole piisavalt tõendeid selle kohta, et pimedamates tingimustes magamine annaks kehakaalu osas positiivseid muutusi.

Üheks võimalikuks seletuseks leitud seosele on see, et valgus segab loomulikku keharütmi, mis pärineb meie kaugest minevikust, kui tööd sai teha vaid valgel ajal ja puhata tuli pimedas. Valgus mõjutab meie tuju, füüsilist tugevust ja isegi seda, kuidas me töötleme toitu.

Ning on samuti teada, et kunstlik valgus avaldab keharütmile mõju, lükates edasi unehormooni melatoniini tootmist.

Professor Derk-Jan Dijk Surrey unekeskusest ütles, et magamistubade pimedamaks muutmisest ei saa igal juhul midagi halba tulla.

«Inimesed ei teadvusta sageli, kui palju valgust on nende magamistoas. Nad peaksid selle peale mõtlema ning vaatama, kuidas saaks kergelt tuba pimedamaks muuta.»

Toa võivad teha valgeks tänavalgustid, äratuskellad või muu elektroonika ooterežiimi tulukesed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles