Kui palju und vajab sportlane?

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sportlased sunnivad ennast iga päev kaks tundi kauem magama, suureneb nende reaktsioonikiirus ja nad muutuvad kiiremaks, selgus Stanfordi ülikooli uuringust korvpallimängijatega.

Ebapiisav uni viib suurema rasvaprotsendi, madalama testosteroonitaseme ja suurema hapnikutarbimiseni, uuringud loomadega on aga näidanud, et see toob kaasa ka lihaste taandarengu. Lisaks töötab immunsüsteem palju paremini, kui piisavalt magada, ning on tõendeid ka selle kohta, et hea ööuni võib pikendada eluiga, kirjutab ergo-log.com.

Kõike seda arvesse võttes on üsna loogiline, et sportlaste tulemused paranevad, kui nad on hästi maganud. Kuid kas siit on võimalik sammukese võrra kaugemale minna ja ööune pikkust veelgi suurendades oma tulemusi veel rohkem parandada? 2011. aastal ajakirjas Sleep avaldatud Stanfordi ülikooli uuring näitas, et see võib olla tõepoolest võimalik.

Cheri Mah kasutas oma eksperimendis 11 tudengit, kes mängisid korvpalli. Ta palus neil magada 5 kuni 7 nädala jooksul 10 tundi päevas. Enne eksperimenti magasid kõik katsealused veidi alla 8 tunni päevas, mis tundus nende jaoks olevat piisav.

Kuigi õpikutarkuse järgi peaks kaheksast tunnist tõepoolest piisama, täheldas Mah, et uneaja pikendamine avaldas korvpalluritele positiivset mõju. Ta mõõtis eritestiga nende reaktsioonikiirust ning leidis, et rohkem ööund tagas parema kiiruse.

Kõnealuses testis vaatavad katsealused musta ekraani. Kui ekraanile tekib valguslaik, peavad nad nii kiiresti kui võimalik vajutama üht nuppu.

Samuti paranesid osalejate tulemused 86 meetri sprindis. Enne katset oli nende keskmiseks ajaks 16,2 sekundit, pärast uneaja pikendamist aga 15,5 sekundit.

Lisaks leidsid katsealused, et pärast 10-tunnist und tundsid nad ennast üldiselt paremini, olles vähem vihased, depressiivsed, stressis, väsinud või segaduses. Samuti oli neil päeva jooksul rohkem energiat ning sihtide seadmine muutus nende jaoks lihtsamaks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles