Viis tervislikku toitu, mis sisaldavad rohkem rasva kui üks sõõrik

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamik inimesi reageerib sõna «rasv» kuuldes negatiivselt – eriti, kui eesmärgiks on saleda joone hoidmine. Kuid tegelikult sisaldavad paljud toidud häid rasvu, mida me vajame.

Siin välja toodud toidud sisaldavad rohkem rasva kui üks glasuuritud sõõrik (mis sisaldab 14 grammi rasva), kuid see ei tähenda, et sa peaksid need oma menüüst välja jätma. Hoopis vastupidi, kirjutab womenshealthmag.com.

Pool avokaadot

Juba üks pool avokaadost annab 15 grammi rasva, kuid neist tervelt 10 grammi on monoküllastumata rasvad, mis tasakaalustavad kolesteroolitaset. Samuti võivad need ajakirjas Diabetes Care avaldatud uurimuse põhjal ennetada kõhurasva kogunemist.

Kaks supilusikatäit maapähklivõid

Selles koguses on 16 grammi rasva, millest pool on monoküllastumata. Lisaks saad sa siit ligi neli grammi polüküllastumata rasvu, mis võivad aidata vähendada teise tüübi diabeedi ja südamehaiguste riski.

Üks unts (28 grammi) magustamata kuivatatud kookost

Ligi kõik 18 grammi rasva, mille sa siit saad, on küllastatud, kuid uute uuringute järgi ei pruugi need olla südamehaigustega nii tugevalt seotud, nagu varem arvati, ning tervislik toitumine ei pea tingimata tähendama küllastatud rasvadest loobumist. Oluline on vaid see, et nad ei moodustaks üle 10 protsendi sinu päevasest kogukaloraažist (ja 1800 kilokalori puhul oleks see näiteks 20 grammi). Kuivatatud kookost on hea süüa näiteks pudru või jogurtiga.

Kolm suurt muna

Kui sööd hommikuks kolm muna, saad nendest veidi üle 14 grammi rasva, kus küllastatud, monoküllastumata ja polüküllastumata rasvade osakaal on peaaegu võrdne.

12 oliivi

12 oliivist saab 15 grammi rasva, millest suurema osa moodustavad monoküllastumata rasvad. Lisaks annavad oliivid palju muid kasulikke toitaineid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles