Hingamisraskusi aitab leevendada teraapiline hääletöö

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muusikaterapeut Eve Lukk (vasakul) teeb loomestuudios koos patsiendiga hingamisharjutusi.
Muusikaterapeut Eve Lukk (vasakul) teeb loomestuudios koos patsiendiga hingamisharjutusi. Foto: Erakogu

Teraapiline hääletöö on üks muusikateraapia vormidest, kus igasuguseid häälitsusi tehes õpitakse oma häält paremini kasutama, ütleb Tallinna Ülikooli kunstiteraapiate osakonna muusika- ja hääleteraapia lektor Eve Lukk.

Kõrvalt vaadates võib see tunduda kummaline, kuid osalejate kinnitusel on häälel tohutu vägi ning see mõjutab kogu keha.

Mida kujutab endast teraapiline hääletöö?

Tegemist on teraapiameetodiga inimese hääle ning vaimse ja füüsilise tervise edendamiseks ja tagamiseks. Teraapilise töö eesmärkideks on ehtsam ja rahuldustpakkuvam hääleline eneseväljendus ning kommunikatsiooni arendamine. See aitab luua enesega sügavamat kontakti, loobuda vanadest arusaamistest, parandada keskendumis- ja kuulamisoskust, tugevdada eneseusku ja -kindlust. Samuti võimaldab see saavutada häälelist heaolu ja tervist, kuid teeb head inimese üldisele heaolule. Terapeutiline turvaline ja mänguline keskkond on selleks suurepärane võimalus. Spetsiifilised eesmärgid sõltuvad aga kliendi vajadustest ja eesmärkidest.

Teraapilist hääletööd saab teha väga erinevalt, sõltuvalt terapeudi ettevalmistusest (muusika või teatri suund) ning sellest, missuguse klientuuriga ta töötab. Näiteks lauldakse, tehakse hingamis- ja kehatunnetusharjutusi, häälemassaaži, vokaalset improvisatsiooni.

Kes seda vajavad?

Teraapilise hääletöö mitmekesised meetodid võimaldavad pakkuda teraapiat nii psühholoogiliste probleemidega (meeleolu- ja ärevushäired, suhteprobleemid, ülepinged, arengu- ja üleminekukriisid, lein) kui ka erivajadustega inimestele, kellel on raskusi kõne ja vokaalse eneseväljendusega. Kuna meetodid kaasavad väga mitmesuguseid hingamisharjutusi maailma varamust, toonimist ja erinevaid laulmisviise, siis sobivad need hingamisraskuste leevendamiseks. Hingamisel on oluline roll ka sünnitusabis ja valuravis.

Tasub teada, et kui kasutame oma häält mingites situatsioonides valesti ehk liiga kõrgendatud ja valjul toonil ning seda pidevalt, järjekindlalt, siis võib tekkida funktsionaalne häire, näiteks hääle kähedus ja düsfoonia.

Kes teie juures peamiselt käivad?

Noored ja täiskasvanud, kes soovivad end hääleliselt paremini väljendada, süvendada kehatunnetust ja keskendumisoskusi ning omandada paremaid enesejuhtimisoskusi. On ka inimesi, kes soovivad teadlikult muuta oma hääle parameetreid, ning neidki, kes on oma häält mingil põhjusel kuritarvitanud. Tihti soovivad teraapilist hääletööd täiskasvanud, kes on lapsena laulmisvõimalustest ilma jäänud ning soovivad sellega alustada nüüd.

Kui palju inimesi rühmas on?

Teraapilises rühmas on tavaliselt neli kuni kaheksa inimesest. Intensiivkursustel on rühm suurem, kuni 16 inimest. Töötan ka inimestega, kes soovivad oma hääle ja eneseväljenduse probleemidega tegeleda sügavamal tasandil.

Kui palju teraapiaseanss maksab?

Poolteist tundi kestev teraapiaseanss maksab keskmiselt 25–35 eurot. Lastele ja noortele on võimalus erikokkulepeteks. Rühmaosalus sõltub kokkuleppeliste kohtumiste arvust, keskmiselt maksab see 10–15 eurot kord.

Miks te olete otsustanud pühenduda teraapilisele hääletööle?

Rühmatööd juhtides osalen ma tegevustes, nii et minu eneseregulatsioon, võimekus, sisemise lapse mängulisus ja loovus saavad toitu. Armastan seda tööd üle kõige, sest armastan laulda, laule luua ja häälega mängida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles