Veider põhjus, miks võid olla pidevalt väsinud

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Järgmine kord, kui otsustad õhtupoolikul ühe kohvi juua, sest uni võtab võimust ja teha on veel hirmus palju, mõtle enne järele. Ajakirjas Journal of Clinical Sleep Medicine avaldatud uuringu põhjal viib kofeiini tarbimine isegi 6 tundi enne magamaminekut märkimisväärsete unehäireteni.

Teadlased andsid 12 tervele inimesele kolm korda päevas toidulisandit , millest üks sisaldas 400 milligrammi kofeiini, nagu Starbucksi 0,57-liitrine «Venti» suuruses kohv, kirjutab womenshealthmag.com.

Osalejatele ei öeldud, milline toidulisand sisaldas kofeiini ja milline mitte. Tulemusena selgus, et isegi inimeste puhul, kes said annuse kofeiini tervelt 6 tundi enne voodisse minekut, näitas unemonitor unehäireid, mis vähendasid uneaega terve tunni võrra.

Samal ajal ei öelnud ükski registreeritud unehäiretega katsealune, et ta oleks tundnud, et on maganud vähem. Ent kui selline unepuudus muutub regulaarseks, on üsna kindel, et see annab lõpuks ka enesetundes tunda.

Samas ei vaadelnud antud uuring väiksema kofeiinikoguse mõju, nii et kui sul on kombeks pärastlõunal kohvi juua, võiksid alustuseks proovida vähendada selle kogust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles