Kardio- ja jõutreening: kumb enne?

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Küsimus, kas kardiotreeningut peaks tegema enne või pärast jõutrenni, kui eesmärgiks on põletada rohkem rasva, on kirgi kütnud juba pikka aega.

Jay Cardiello kirjutab Shape.com’is, et on uuringuid, mis tõestavad nii ühe kui teise variandi efektiivsust. Kuid eelkõige tuleks tema sõnul esitada endale kaks küsimust:

1. Mis on sinu eesmärk? Kui sa treenid 5 km jooksu või pikema jooksu jaoks või siis on sinu peamiseks sihiks salenemine, võib kardiotreening ENNE jõutrenni olla parim valik. Kui tahad aga lihaseid välja tuua, tuleks teha vastupidi.

2. Milline näeb välja sinu jõutrenn? Valik, kas teha kardiot enne või pärast jõutrenni, sõltub sinu jõutreeningu iseloomust. Kui sa oled keskendunud suurtele raskustele, soovitab Cardiello teha kardiot pärast. Sest kui oled kardiot tehes ära kasutanud kogu oma energia, teed sa jõuharjutusi suure tõenäosusega kehvema tehnikaga, mis võib lõppeda vigastustega.

Cardiello märkis, et oma klientidel laseb ta tavaliselt treenida nii üht- kui teistpidi. Ühel päeval laseb ta kliendil teha kardiot pärast jõutrenni ja mõnel teisel päeval laseb tal teha kõigepealt kardiot ning seejärel vabade raskuste asemel kas keharaskuse või masinatega jõuharjutusi, sest see on vabade raskustega võrreldes väsinud kehale ohutum variant.

Selline varieerimine aitab tema sõnul ennetada ka tüdimust. Samuti soovitab ta lisada jõuharjutuste vahele jumping jack’e või burpee’sid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles