Arst kahtleb koduses vähituvastajas

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Breastlighti müüakse ka veebipoodides.
Breastlighti müüakse ka veebipoodides. Foto: Amazon

Eesti apteekides müüakse Breastlight'i nimelist seadet, millega peaks saama kodus ise võimalikke rinnavähikoldeid leida. Onkoloog selle seadme tõhususse ei usu.

«Breastlight kiirgab läbi rinnakoe turvalist ja tugevat valgust. Anomaaliad näivad tumedate laikude või varjudena,» seisab toote tutvustuses. Samas on ka kirjas, et tegu on abivahendiga ja mammograafilist uuringut see ei asenda.

«Seadme maaletooja on püüdnud seda ka meile sokutada ja isegi minuga kohtuda, kuid olen talle seletanud, et seade (sisuliselt on tegemist taskulambiga) on mõttetu ja isegi kahjulik,» rääkis Põhja-eesti Regionaalhaigla onkoloog Riina Kütner. Ta oli üllatunud, et seda seadet apteekides müüakse ja reklaamitakse. «Kui lambiga rinda valgustades oleks võimalik seal vähki avastada, siis oleks ju kõik imelihtne ja tore!» lisas ta.

Arst selgitas, et rinnanääre koosneb erineva tihedusega sagarikest, sidekoelistest väätidest ja rasvkoelistest sõlmekestest. Seetõttu ei ole sellisel meetodil absoluutselt kuidagi võimalik selgust saada, millise tihenemisega on tegu. «Sama hästi võivad naised rinda regulaarselt ise palpeerida ehk läbi katsuda, nii on muutusi tunduvalt kergem avastada,» soovitas ta. Kütneri sõnul puudub erinevatel konverentsidel ja teaduskirjanduses igasugune viide sellise uurimismeetodi kohta.
«Minu arvamus on, et tegu on tarbijat eksitava tootega,» kinnitas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles