Majanduskriis on põhjustanud rohkem kui 10 000 enesetappu

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötud ameeriklased karjäärimessil.
Töötud ameeriklased karjäärimessil. Foto: SCANPIX

Majanduskriis Euroopas ja Põhja-Ameerikas on Suurbritannia uuringu kohaselt põhjustanud rohkem kui 10 000 enesetappu.

Briti Psühhiaatriaajakirjas (British Journal of Psychiatry - toim.) avaldatud uuringust selgus, et enesetappude arv on viimasel ajal näidanud hüppelist tõusu, vahendab BBC.

Uuringu läbiviinute sõnul olnuks mõned surmad ennetatavad, sest esines riike, kus enesetappude arv pole samaaegselt teistega tõusnud.

Töögrupp leidis, et vaimse tervise eest hoolt kandvate teenuste kättesaadavus on ennetustöös ülioluline.

Oxfordi ülikool koos Londoni hügieeni ja troopilise meditsiini kooliga analüüsis 24 Euroopa Liidu liikmesriigist, USA-st ja Kanadast kogutud andmeid.

Andmetest selgus, et enesetappude arv on Euroopas langenud kuni aastani 2007. Alates 2009. aastast algas 6,5-protsendiline tõus, mis jätkus kuni 2011. aastani.

Enesetappude arv langes ka Kanadas. Majandussurutise saabumine 2008. aastal, tõi aga kaasa 240 lisa enesetapu juhtumit.

Inimeste arv, kes endalt elu võtsid, oli küll juba varem USAs tõusuteel, kuid majanduskriis kiirendas kasvutempot, lisades statistikasse 4750 enesetapjat.

Raporti kohaselt olid kriisiaastail enesetapjate riskigruppi kuulujad kas kaotanud töö, jäänud kodust ilma või olnud suurtes võlgades.

Siiski õnnestus mõnedel riikidel kasvutrendiga kaasaminemisest hoiduda. Rootsi, Soome ja Austria jäid Euroopa, USA ja Kanada võrdluses oma statistikas tavapärasele tasemele.

Ühe uuringu läbiviija hinnangul on põhjuseks, miks Rootsi, Soome ja Austria suutsid majandussurutise kiuste oma inimestele kindlustunnet pakkuda see, kuidas on korraldatud nendes riikides töötuks jäänud inimesele edasised riigi poolt pakutavad võimalused, koolitused ja moraalne abi.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles