Ravimifirmad jagavad senisest heldemalt näidiseid

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui meedikutele suunatud reklaamüritusi jääb vähemaks, siis retseptiravimite näidiseid jagatakse senisest heldema käega.

Meedias on palju räägitud arstidele ja apteekritele korraldatud reklaamiüritustest, kuid statistika näitab, et neid tehakse vähem kui varasematel aastatel, selgub ravimiameti ülevaatest.

Kui 2012. aastal oli 90 käsimüügiravimite reklaamüritust, siis mullu korraldati neid 72. Ravimiameti hinnangul on sellel mitmeid põhjuseid.

«Näiteks ravimitootjate endi eetikakoodeksi täienemine, ravimiameti järelevalve ning kindlasti ka viimaste aastate rikkumiste kajastamine meedias ning avalikkuse kõrgendatud huvi sedalaadi ürituste suhtes,» edastas amet.

Arstide ja apteekrite võrdluses toetatakse ravimiameti teatel rohkem arstide erialaseid üritusi.

Sarnaselt käsimüügiravimitele on märgatavalt vähenenud ka retseptiravimite reklaamimiseks tehtud ürituste arv. Kui mullu oli neid 1097, siis 2012. aastal toimus neid 1317. Vähenenud on ka käsimüügiravimite näidiste jagamine. Samas jagatakse rohkem retseptiravimite näidiseid.

Kui mullu jagati 21 964 retseptiravimi näidist, 2012. aastal oli see number 19 215.

Ravimiameti sõnul on käsimüügiravimite näidiseid alati jagatud oluliselt vähem kui retseptiravimite omi. «Retseptiravimite näidiste andmine on olnud üks tõhusamaid vahendeid ravimi müügi suurendamiseks. Arst võib kirjutada küll toimeainepõhise retsepti ja apteeker pakkuda  samaväärsete ravimite seast odavaimat, kuid lõpliku otsuse toimeainepõhise retsepti puhul teeb patsient.»

Ravimiamet ei ruttaks pelgalt kahe aasta võrdluses järeldusi tegema. «Kui vaadata viimast viit aastat, on näidiste jagamine igal aastal selgelt vähenenud ja nii vähenes retseptiravimite näidiste arv 2012. aastal ligi kolm korda - 57 588 pakendilt 19 215 pakendile.

Ka on veidi suurenenud arstidele, proviisoritele, farmatseutidele ning nende ühendustele eriala üritustel osalemiseks antud toetuste summa. 

Kui 2012. aastal toetati nimetatud üritustel osalemist 1 363 519 euroga, siis eelmisel aastal andsid ravimifirmad selleks 1 448 844 eurot. Erialaste ürituste korraldamiseks makstud toetuste summa vähenes  2012. aastal 718 871 eurolt mullu  624 393 euroni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles