Uus veretest tuvastab rinnavähi kiirelt ja täpselt

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnavähk.
Rinnavähk. Foto: SCANPIX

Iisraeli ettevõte Eventus Diagnostics töötas kahesa aastat kestnud uurimistöö tulemusena välja veretesti, mis tuvastab varases staadiumis rinnavähi.

Octava Pink nimeline test on juba saadaval Iisraelis ja Itaalias, kirjutab israel21c.org.

Tegemist on maailma esimese veretestiga, mis tuvastab konkreetselt vähi olemasolu, mitte ei tunne ära pelgalt markereid, mis võivad viidata vähile.

Molekulaarbioloog Galit Yahalom, kes juhib uurimisrühma Eventus Diagnosticsi laboris, selgitas, et juba viimase kümne aasta jooksul on olnud teada vähi ja immuunssüsteemi vaheline seos.

«Me teame, et see tuvastab vähi vaenlasena, mis tuleb hävitada. On võimalik, et kõigil meil on olnud vähijuhte, millest me pole isegi teadlikud, sest meie immuunsüsteem tappis selle, kui see oli veel väga väike. Mingil põhjusel ei tööta aga vähihaigete inimeste immuunsüsteem korralikult,» selgitas Yahalom.

Just selle nurga alt hakkas Yahalomi meeskond asja uurima. Nad kogusid andmeid sadade tervete ja sama palju rinnavähi diagnoosiga naiste kohta ning lisaks uurisid munasarjavähki põdevate naiste ja soolevähki põdevate meeste immuunsüsteemi aktiivsust, et näha erinevust rinnavähist.

Yahalomi sõnul andis rinnavähiga naiste võrdlemine tervete naistega n-ö pildi mõlemast grupist. Selle põhjal töötati firmas välja matemaatiline algorütm, mille täpsus on 95 protsenti.

Test on olnud Iisraelis saadaval alates möödunud aasta septembrist ja praeguseks on Yahalomi labor teinud säärase vereproovi 400 patsiendile.

Teine uuendus on firmas välja töötatud nanotehnoloogia, mis võimaldab teha 96 veretesti samaaegselt. See protsess võtab aega vaid kolm tundi, võimaldades arstil välistada või kinnitada rinnavähi olemasolu väga kiiresti.

Kiirus on aga rinnavähi tuvastamisel sama oluline kui täpsus – ja mitte vaid nende jaoks, kelle puhul arst kahtlustab pahaloomulise kasvaja olemasolu, vaid ka nende puhul, kellel ei arvata vähki olevat.

Sest nii valepositiivsed kui ka valenegatiivsed tulemused on väga sagedased. Yahalomi sõnul näitab vähki vaid 20 biopsiat kolmekümnest, mis tehtud mammogrammis märgatud muutuste tõttu, ülejäänud kümnel juhul osutub kasvaja healoomuliseks. Samal ajal aga ei leita rinnavähki 50 protsendil noortest naistest ja 30 protsendil vanematest naistest, kellel see tegelikult on.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles