Lihasmass võib pikendada eluiga

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sa teed jõutrenni või rasket füüsilist tööd, ei tee see pelgalt sinu keha lihaselisemaks ja tugevamaks – uue uuringu kohaselt aitab lihasmass pikendada eluiga.

Kui siiani arvati, et vaid ülekaalulisus suurendab enneaegse surma riski, siis uuemad uuringud on näidanud, et sama kehtib ka alakaalulisuse kohta. Üha enam epidemiolooge jõuab seetõttu järeldusele, et tegelikult pole asi otseselt kehakaalus, vaid pigem keha koostises ja lihasmassis, kirjutab ergo-log.com

Preethi Srikanthan testis seda teooriat, vaadeldes 3695 üle 55-aastase inimese andmeid, mis olid kogutud tervise ja toitumise alase uuringu raames.

Srikanthan vaatles andmeid aastatest 1989-1994 kuni 2004. Kui uuring algas, olid mehed üle 55 aasta vanad ja naised vanemad kui 65. Srikanthani huvitasid need osalejad, kes surid 10-16 aasta jooksul pärast uuringu algust.

Nii leidis ta, et suure lihasmassiga osalejate surmarisk oli 20 protsenti väiksem kui väikese lihasmassiga inimestel.

Srikanthan ei ole kindel, kuidas lihasmass meie eluiga pikendab. Võib-olla kaitseb ta kõrge glükoositaseme eest, vähendab ohtliku rasva osakaalu kehas või toodavad lihased ise mingeid kaitsva toimega aineid. Küll aga on tal kõigile inimestele üks soovitus: hakake liigutama!
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles